Willen we een grimmige westerse samenleving? 2

2Senator, COT-voorzitter, prof. U. Rosenthal presenteert toch wat dubieuze aanbevelingen in zijn referaat over terreurbestrijding. Zijn boodschap is: wees waakzaam, niet naïef en staak verzet tegen aantasting van de privacy. En ook: ophouden met debatteren over oorzaken van terreur.

Rosenthal geeft er wat tips bij die ik van soortgelijk commentaar voorzie. Waakzaamheid: kijk of niemand iets in zijn schild voert. Ach, je kunt er natuurlijk allerlei grappen over maken: het ruikt daar naar kerrie, naar knoflook, naar koriander. Ik ruik geen varkenslapje. Dat zal wel niet pluis zijn. Even de politie bellen? Verder is die hele waakzaamheid toch een holle kreet, die Rosenthal alleen weet in te vullen met clichés van duikscholen, chemische labs etc; en een veeg uit de pan voor viroloog Osterhaus. Ja, ik herinner me atoomgeheimdief Khan.

Tweede aanbeveling: wees niet naïef. Zet potentiële werknemers in kwetsbare sectoren de duimschroeven aan. Hoe stelt Rosenthal zich dat voor? Eindelijk meldt zich iemand die bij de NS als kaartjesknippper wil werken. Oh, moslim, geen strafblad. Nou ja, maar jou nemen we niet. Veel te link. Zoiets? Onbeschoft doen, afblaffen, met jij en jou aanspreken?

Derde punt, geen protest tegen privacyschendingen. Maar wat moet je je laten welgevallen? Bekken dicht, ha, zakmesje, mee naar het bureau?

Ik vraag me af of Rosenthal zich niet realiseert dat zulke scenario's, die hij in feite oproept, niet precies de maatschappelijke ontwrichting teweegbrengt die hij wil voorkomen. De terrorist hoeft niks te doen, de Rosenthals komen wel voor hem in actie. Grimmige, achterdochtige, onwelvoeglijke, gesloten westerse samenleving. Willen we die zo graag?

    • Dr. N. Wiedenhof