Werken op ladder mag niet langer

Werknemers mogen vanaf 1 juli niet meer op ladders werken. Het kabinet heeft gisteren besloten dat ze bij hun werkzaamheden gebruik moeten maken van een steiger of hoogwerker. Dit is het gevolg van de invoering van een Europese richtlijn in de Nederlandse regelgeving.

Alleen bij korte klussen of als een veiliger alternatief op een bepaalde plek niet mogelijk is, mag de ladder nog dienst doen. De maatregel is vooral van belang voor de 15.000 schilders-, bouw-, installatie- en glazenwasbedrijven in Nederland. De meeste daarvan hebben zich er al op voorbereid. Ook bij nieuwbouw is erop geanticipeerd. De verwachting is daarom dat de maatregel voor nog maar 10 procent van de bedrijven gevolgen heeft.

Het kabinet verwacht dat het verbod zal leiden tot een daling van het aantal ongelukken bij het werken in de hoogte met 15 procent. Jaarlijks doen zich tussen de 1.000 en 1.500 van dit soort incidenten voor, waarvan ongeveer honderd met een ernstige afloop. In de sector werken naar schatting 250.000 mensen.

Het verbod brengt voor de sector extra kosten mee van een half miljoen euro, omdat steigers en hoogwerkers duurder zijn dan ladders. Daar staat echter tegenover dat het ziekteverzuim zal afnemen, en hierdoor ook het beroep op de gezondheidszorg. Dit leidt naar verwachting tot een besparing van 0,4 tot 0,6 miljoen euro op een totaalbedrag van 2,8 tot 4,2 miljoen euro aan kosten als gevolg van ongevallen bij het werken in de hoogte.

Om bedrijven in de gelegenheid te stellen zich aan te passen aan het besluit, geldt er na 1 juli een overgangsperiode van twee jaar.

In Groot-Brittannië heeft de Europese richtlijn voor werken in de hoogte voor beroering gezorgd. De Daily Telegraph meldde gisterochtend dat professionele bergbeklimmers niet meer zouden mogen werken onder slechte weersomstandigheden. Verder zouden ze alleen nog met touwen mogen klimmen als het echt niet mogelijk is om steigers of platforms te installeren. Ook een organisatie die survivaltochten organiseert reageerde teleurgesteld.