Webcongres: moet NRC Handelsblad ook op zondag verschijnen?

Vier landelijke kranten brachten afgelopen weekeinde een extra editie uit naar aanleiding van het overlijden van prinses Juliana. De Telegraaf kwam voor het eerst met een reeds geplande zondagskrant. Hebben de lezers van het webcongres behoefte aan een zondagskrant?

José Gelens, Blokker: ,,Een deel van de zondag gebruik ik om de nog ongelezen delen van de kranten van vrijdag en zaterdag genoeglijk te lezen. Als ik daar op zondag nog een krant bij krijg, wordt het mij te veel.''

Nel van der Heijden-Rogier uit Vught: ,,Sinds lang heb je de krant niet meer nodig om op de hoogte te raken van het laatste nieuws. Daar heb je radio, tv en internet voor. Een krant lees je voor een rustige confrontatie met actuele feiten, voor degelijke achtergrondinformatie, om de mening van deskundigen over een en ander te weten te komen. Je kiest de krant die jou het beste ligt. De zaterdagkrant van NRC Handelsblad omvat minstens zes katernen. Wil een mens nog iets ander doen dan kranten lezen, dan heeft hij daar voor het weekend echt genoeg leesvoer aan. Waarom dan ook nog een zondagskrant? Ik mis door de week geen essentiële onderwerpen en meer van hetzelfde lijkt me overbodig.''

Paul Mertens, Gouda: ,,Op zondag nog een krant, na die van zaterdag met al haar bijlagen en daarvoor die van maandag tot en met vrijdag, vind ik totaal overbodig. Mensen worden tegenwoordig zo overvoerd door de media met nieuws en meningen, dat dit kan leiden tot een denkinfarct. De zondag voor contemplatie is daartegen een probaat middel.''

Ad el Haji, Rotterdam: ,,Ik vind de zaterdagedities al zo uitgebreid en divers dat een lezer, als hij/zij wil, er ook de zondag mee door kan. Voor het nieuwsgehalte lijkt de zondag mij niet bijster interessant. Het nieuws gaat ook op zondag door, maar niet in dezelfde mate als doordeweeks. Het tweede punt is dat mensen al klagen over tijdgebrek. Een zondagskrant helpt hier niet echt bij.''

Ingrid Petiet, Zwolle: ,,In vredesnaam niet. Voordat ik door de 600 pagina's bijlagen van de zaterdagkranten heen ben, liggen er alweer nieuwe op mij te wachten. Ik kamp al met zulke schuldgevoelens dat ik de andere dagen de krant tekortdoe. Ik heb die zondag heel hard nodig om niet al te ver achterop te raken. Als er dan op die dag óók nog een krant verschijnt, dan vrees ik de dwangbuis.''

Gerard Bader, Amsterdam: ,,Wij hebben nu al moeite om alle weekendbijlagen e.d. te verwerken. Het gebeurt nogal eens dat die, vooral in drukke weekends, halfgelezen blijven liggen en dan ten slotte in die staat bij het oud papier belanden. Daarnaast lijkt het me dat zo'n zondagskrant geen van de huidige problemen van de dagbladen zal oplossen, met name niet het probleem van het afnemende aantal abonnees. Integendeel, de productie is relatief duur, evenals de distributie. Voor werkelijk `hot news' is er trouwens de radio en niet te vergeten de tv en in toenemende mate internet.''

Jasper Nijdam, Columbus, Ohio, VS: ,,Als de krant van zaterdag dik genoeg is, kan ik het restant ook wel op zondag lezen. Men zou erover kunnen denken om de zaterdagkrant te splitsen in twee dunnere kranten, waarbij op zondag een nieuwskatern wordt toegevoegd. Voor sportliefhebbers zou dat een extra update van de zaterdagavondwedstrijden kunnen opleveren. Maar of het wenselijk is, weet ik niet. Kranten krijgen meer en meer een achtergrondfunctie, omdat het nieuws via radio, tv en internet toch sneller is. Kranten dienen steeds minder voor het snelle nieuws en meer voor de achtergrond en verdieping.''

Sara Muller, Amsterdam: ,,Elke dag een papieren krant is hoe dan ook achterhaald. Geef mij maar een goed bijgehouden (betaalde) internetsite voor het echte nieuws en zes dagen per week (of om de dag) papier om op de bank de achtergrondartikelen te lezen.''

Nigel Lamb, Den Haag: ,,Als Engelsman heb ik het altijd vreemd gevonden dat er in Nederland geen (blijvende) zondagskranten zijn. Voor mij waren de twee hoogtepunten van de zondag de kerk en de krant. Gezien de absurd hoge prijzen die hier gevraagd worden voor kranten, vrees ik dat men niet bereid zal zijn om voor een goede zondagskrant extra te betalen. De huidige zaterdagkranten fungeren als weekendkranten, dus zo makkelijk zal het niet zijn om mensen zo ver te krijgen dat een zondagskrant als vanzelfsprekend beschouwd wordt.''

Folpmer Houwert, Amsterdam: ,,Sinds vijf dagen verblijf ik in Oakland, Californië. Daar is het de gewoonste zaak van de wereld om een krant op zondag te laten verschijnen. Als zoiets in Nederland levensvatbaar zou zijn, kan een aantal bijvoegsels van de zaterdagse editie op zondag worden bezorgd. Dat geeft een betere spreiding van de berichten.''

Glenn Haulussy, Ridderkerk: ,,Het nieuws is er zeven dagen per week. Immers, de wereld staat niet stil. Ook een krant als NRC Handelsblad dient dan zeven dagen per week het nieuws te brengen.''

Maurice Ackermans, Den Bosch: ,,Hartstochtelijk ja! Welk een heerlijk genoegen is het immers om in Berlijn, Londen of Parijs op zondag naar een kiosk te wandelen en er één of meer zondagskranten te kopen. Koffie en croissantje erbij en je maakt ineens deel uit van Europa! Beetje kosmopoliet, beetje polyglot. Kom daar hier eens om! Het wekelijks huis-aan-huisblad `De Bossche Omroep op Zondag' is alle gedrukte weekendvertier dat in mijn provinciehoofdstad te consumeren valt! Dat moet dus veranderen. Kom op NRC! Mij heb je mee!''

Yael Schrijver, Amstelveen: ,,We leven momenteel in het tijdperk van informatie. We willen elke dag informatie. De televisie en radio informeren ook op zondag, dus het is een logische stap dat kranten dat ook gaan doen. NRC Handelsblad heeft een eigenzinnige inbreng en die zou ik niet willen missen omdat het zondag is. Geen krant op zondag is tenslotte ook niet meer dan een bedenksel. Bedenksels kunnen we veranderen. Kom met die NRC Handelsblad op zondag.''