V&D betaalt fabrikanten minder

Warenhuisconcern Vroom & Dreesmann dwingt zijn leveranciers hun prijzen te verlagen, soms met wel 7 procent. Veel modefabrikanten leveren daarmee ongeveer de helft van hun winstmarge in. Als fabrikanten niet akkoord gaan, neemt V&D vanaf volgende week geen artikelen meer van hen af.

In een brief van 9 maart aan fabrikanten en importeurs noemt de directie van Vroom & Dreesmann de slechte financiële positie van de warenhuisketen als belangrijkste reden. ,,Een van de maatregelen om V&D weer gezond te maken, is het per 1 april 2004 invoeren van een standaard betalingsconditie voor alle orders die vanaf dat moment bij u geplaatst worden,'' aldus de brief. Alleen voedingsfabrikanten, 15 procent van de omzet bij V&D, zijn uitgezonderd van de maatregel.

De afgelopen twee jaar leed V&D naar schatting 185 miljoen euro verlies. Dat tast de winstgevendheid aan van moederconcern Vendex KBB (Hema, de Bijenkorf, Praxis, M&S Mode). De onderneming heeft afgelopen zomer de directie van V&D grotendeels vervangen. De nieuwe leiding begon daarna een reorganisatie die twee jaar duurt, waarbij wordt gesneden in assortiment, personeel en kosten. Vendex KBB praat sinds kort met investeringsmaatschappijen over een eventuele overname van het winkelbedrijf.

V&D krijgt van kledingleveranciers nu een korting van 2 procent omdat het bedrijf zijn rekeningen doorgaans binnen een maand betaalt. V&D eist dat die korting wordt verhoogd naar 5,5 procent. Voor andere leveranciers (onder meer speelgoed, kantoorinrichting, boeken) wordt de korting 2 procent. Hoeveel korting ze nu verlenen, kan V&D niet zeggen.

Verder voert V&D een `omzetbonus' in. Modeleveranciers die voor een bedrag van 250.000 tot 500.000 euro per jaar aan goederen leveren, moeten 1,5 procent extra korting geven. Deze korting loopt op naarmate zij meer leveren aan V&D. Producenten die per jaar voor 3 miljoen euro of meer artikelen leveren, worden gedwongen een bonus te geven van 3,5 procent van hun omzet. Voor de andere leveranciers is de regel iets soepeler. Hier lopen de percentages uiteen van 1 tot 3 procent.

Volgens een woordvoerder van V&D zorgen de maatregelen voor ,,enorme verruiming van het werkkapitaal'' en ,,duidelijke besparingen'' op inkoopprijzen. Behalve de in de brief genoemde financiële situatie noemt hij als reden voor de nieuwe betalingskorting dat er teveel verschillende regelingen waren binnen V&D. Ook zou het warenhuisconcern met de nieuwe maatregel in lijn komen met veel andere concurrenten. Maar enkele deskundigen kennen geen ander bedrijf dat deze omzetbonus hanteert. Uitzondering daarop is modeketen M&S Mode, ook onderdeel van Vendex KBB.

Volgens directeur Jef Wintermans van de overkoepelende modebrancheorganisatie Modint leiden de verhoging van de betalingskorting en de invoering van de `omzetbonus' tot ruwweg een halvering van de nettowinst voor de Nederlandse kledingfabrikanten. Fabrikanten willen niet reageren op het besluit van V&D. Afgelopen maand kondigde V&D aan het aantal leveranciers te halveren van ongeveer 2.300 naar maximaal 1.200 volgend jaar. Vorig jaar had het bedrijf nog 3.600 leveranciers.

De maatregelen zijn zonder overleg met leveranciers vastgesteld. V&D wil niet met fabrikanten onderhandelen over versoepeling van de regeling. ,,Wij verzoeken u deze brief ondertekend voor 31 maart te retourneren. Orders die na 1 april geplaatst worden zonder deze door u ondertekende brief zullen niet in onze systemen opgenomen worden en derhalve niet geldig zijn'', meldt de brief.

Bij een omzet van 816 miljoen euro over het laatste boekjaar kan de beslissing V&D veel geld opleveren. De woordvoerder wil niet zeggen om welke bedragen het gaat. Volgens hem heeft een deel van de fabrikanten ,,positief'' gereageerd op de brief. Zij hopen meer omzet te behalen, omdat een deel van hun concurrenten afhaken.

    • Frits Baltesen