Van de Meeberg

Rob van de Meeberg kan desgewenst de door tranen verstikte stem van Johnny Jordaan opzetten, of het rafelige timbre van Cornelis Vreeswijk. Maar hij is vooral een acteur, die graag verhalen vertelt en zingt. Lyrisch of afgemeten en robuust of teer, al naar gelang het liedje dat hij wil laten horen. Zijn persoonlijke kleinkunstkeus staat op de cd Een kras in de tijd, begeleid door de piano van Martin van Dijk of Henk Alkema, met slechts een enkele viool, bandoneon of trombone om een extra accent te zetten. Van de Meeberg koos het betere werk: teksten van Jan Boerstoel en Lars Boom, Simon Carmiggelt en Eli Asser, op de kernachtige muziek van Van Dijk of Alkema. En ook zingend zoekt hij de spanning in de woorden, zoals het hoort in chansons.

Drie van de nummers staan ook op de cd In de schaduw van Brel, gebaseerd op het gelijknamige theaterprogramma. Ook daarop is hij de daadkrachtige vertolker van veel moois.

Rob van de Meeberg: Een kras in de tijd, M2004-1. Vera Mann en Rob van de Meeberg: In de schaduw van Brel, Brigadoon, BIS 078

    • Henk van Gelder