Vader scoort

Mijn schoondochter (35 jaar) is freelance journaliste en wil iets gaan doen aan haar pensioenopbouw. Zij wil maximale flexibiliteit in de hoogte van de bijdrage, afhankelijk van haar financiële situatie. Nu dacht ik aan stortingen in een beleggingsfonds, maar dan is het beleggen en is de `pensioenpremie' niet aftrekbaar van haar belastbare inkomen. Is daar een oplossing voor? Of hebt u een andere suggestie?

(B. van 't H.)

Mijn enige suggestie voor een freelancer is `middelen'. Elke maand een vast bedrag in een wereldwijd opererend aandelenbeleggingsfonds stoppen door middel van automatische overschrijving, anders komt er niets van terecht, en al helemaal niet bij freelancers met hun sterk wisselende inkomsten. Dat die inleg niet van het belastbare inkomen aftrekbaar is, lijkt me eerder een voordeel dan een nadeel. Zodoende mag je altijd met je geld doen wat je wilt en ben je niet gebonden aan allerlei fiscale beperkingen. U kunt ook (als pensioenaanvulling) regelmatig een vast bedrag voor haar storten, als onbelaste schenking. Die bedraagt (in 2004) 4.143 euro per jaar, of 345 euro per maand. Daar scoor je als schoonvader wel mee.

    • Adriaan Hiele