The Sixteen:

Begrafenismuziek klinkt ook vaak bij andere gelegenheden als `memento mori', `gedenk te sterven'. Zo kan men op andere momenten luisteren naar begrafenishits als Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp (nr. 3) en Bij ieder afscheid valt een traan van Frans Bauer (nr. 37). `Gewone' concertmuziek is ook het Requiem van Mozart, de muziek bij het ten grave dragen van Prins Claus.

Ik luister vaak naar Spem in alium van Thomas Tallis (circa 1505-1585), waarmee mijn schoonvader en mijn moeder werden begraven. Het legendarische motet uit 1571 voor veertig zangers bewijst de uitzonderlijke kwaliteit van de Engelse koorzang. Prachtig is de tekst `Mijn hoop heb ik op geen ander gesteld dan op U, God van Israël.' Het koor The Sixteen zingt dezelfde muziek op de cd `Music for Monarchs and Magnates' nog een keer op een andere tekst. Die klonk bij de plechtige maar feestelijke inwijding van de Prins van Wales in 1610: `Sing and glorify heaven's high majesty'.

Spem in alium

(Coro Corsacd 16016) *****

    • Kasper Jansen