Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Debat tussen wethouders over schooluniformen, het schrappen van het woord allochtoon en het weren van kansarmen. Verder columnist Paul Cliteur, die besloten heeft onderwerpen als integratie en islam uit de weg te gaan. Ned.3, 12.07-13.02u.

Netwerk. Reportage over de piloten die verantwoordelijk zijn voor de Israëlische liquidaties. Afgelopen week werd Hamasleider Yassin gedood door raketten die op hem afgevuurd werden door helikopters. Ned.1, 20.15-20.52u.

DOCUMENTAIRE

Waddenzee. Portret van kanoet- en waddenonderzoeker Theunis Piersma. Voor bioloog Piersma is de achteruitgang van de Waddenzee af te meten aan de teruglopende vogelstand. Ned.1, 13.30-14.00u.

Tegenlicht: Mijn vriend de burgemeester. Reportage over de burgemeester van Port-au-Prince op Haïti die bevriend is met de Nederlandse cineast Hans Fels. Fels ging naar Haïti en sprak met Rassoul Labuchin (door de verbannnen Jean Bertrand Aristide tot burgemeester benoemd). Deze dichter-politicus blijft dromen van een wonderschone toekomst voor het eiland. Ned.3, 20.55-21.50u.

MUZIEK

Vrij geluiden: Prazák Kwartet. Optreden van het uit Tsjechië afkomstige Prazák Kwartet. Het is op dit moment misschien wel het meest geroemde strijkkwartet in de wereld. In 1999 kozen de bezoekers van het Internationale Strijkkwartetten Festival in Dortmund uit 33 kwartetten het Prazák Kwartet als allerbeste. Ned.3, 11.00-12.00u.

Wintertijd. De Rotterdamse zanger Lee Towers praat in dit muzikaal praatprogramma over zijn jeugd, zijn werk als havenarbeider en over Willem Duys die hem ontdekte in 1975. Met fragmenten van The Blue Diamonds, Creedence Clearwater Revival, Stealers Wheel, Frank Sinatra, Van Kooten en De Bie. RTL5, 21.55-23.00u.

AMUSEMENT & KUNST

Portret van een passie. Slot van een serie over bekende Nederlanders portretteert showbizzjournalist en zakenman Henk van der Meyden. Ned.2, 11.30-12.00u.

Close-up. Over het werk van kunstenaar Edgar Degas (1834-1917) dat voor meer dan de helft de dans als onderwerp heeft. Degas weet niet alleen de bewegingen van de danseressen met feilloze finesse neer te zetten, maar geeft ook een ontroerend beeld van het leven achter de schermen van de balletschool. Ned.1, 18.25-19.25u.

R.A.M: De hedendaagse film. Gast is filmer Paul Verhoeven die dinsdag de Bert Haanstra Oeuvreprijs ontvangt. Verhoeven stond aan het begin van de opleving die de Nederlandse cinema is gaan heten. Hij debuteerde in 1971 met zijn film Wat zien ik?. Ook praat Bernardo Bertolucci over zijn laatste film The Dreamers. Ned.3, 19.33-20.55u.

FILM

Een tijd voor dronken paarden (Bahman Ghobadi, 2000, Iran). Intensief debuut van Koerdische Ghobadi laat zien hoe vijf broers en zussen, kinderen nog, in het bergachtige grensgebied tussen Iraans Koerdistan en Irak zonder ouders moeten overleven. Ned.3, 14.02-15.17u.

The Mirror Crack'd (Guy Hamilton, 1980, Eng.). Derde van moderne Agatha Christie-verfilmingen maakt handig gebruik van de reputaties van sterren als Elizabeth Taylor, Kim Novak, Rock Hudson en Tony Curtis. Angela Lansbury ontraadselt als Miss Marple de mislukte moordaanslag op een Hollywooddiva op het Britse platteland. SBS6, 15.00-16.55u.onderbroken door reclame.

In This World (Michael Winterbottom, 2002, Engeland). In documentaire stijl gedraaide reis van twee Afghanen naar Londen. Het idee is bij veelzijdige veelfilmer Winterbottom geboren toen hij de berichten las over het fatale Dover-transport, waarbij 58 Chinezen stikten in een Nederlands tomatentransport. De film blijft op wonderbaarlijke wijze zweven tussen drama en document. Dat zal zeker te maken hebben met het feit dat de hoofdrolspelers ex-vluchtelingen zijn die min of meer hun eigen reis overdeden. BBC2, 22.00-23.30u.

Man on the Moon (Milos Forman, 1999, VS/Eng.). Jim Carrey speelt hoofdrol in intrigerende biografie over Andy Kaufman, de omstreden stand-up comedian die aan het eind van zijn carrière de kost verdiende door met vrouwen te worstelen. BBC2, 23.30-1.20u.

Dracula 2000 (Patrick Lussier, 2000, VS). Door Wes Craven geproduceerde en door zijn editor bij Scream geregisseerde Dracula-variant speelt in eigentijds Londen en New Orleans en vertoont vampiers die naar de laatste trends zijn aangekleed. BBC1, 0.10-1.50u.

RADIO

De andere wereld van zondagmorgen. Over o.a. verharding van het integratiedebat, het posttraumatisch stresssyndroom bij kindsoldaten en restricties bij Amerikaans subsidiegeld. Het geld mag niet voor terroristische actie worden gebruikt. Radio 1, 7.04-8.00u.

OVT. Kamerlid Jan Marijnissen, de historici Frank van Vree en James Kennedy en schrijfster Nelleke Noordervliet discussiëren over de vraag of er in Nederland een nationaal historisch museum moet komen. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. Gesprek met Annet Malherbe die in de muziektheater-voorstelling Hoe Mozart Casanova sloeg van Toneelgroep Orkater een waardin speelt. Gerardjan Rijnders verbindt in dit stuk elementen van de 18de-eeuwse klucht met 20ste-eeuwse muziek. Verder Ilja Pfeiffer over zijn roman Het grote baggerboek. Radio 1, 19.04-20.00u.

Turf, jenever en achterdocht. Documentaire over Emmerschans en de moord, vorig jaar februari, op het 79-jarig wandelvrouwtje J. van Offeren-Bik. Zij werd verkracht en vermoord door haar inmiddels 30-jarige plaatsgenoot die onlangs tot 10 jaar cel werd veroordeeld. Radio 1, 21.04-22.00u.