Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Knevel op zaterdag. Debat tussen de katholieke priester Antoine Bodar en evangelist Oswin Ramaker over de omstreden film The Passion of the Christ. Verder een interview met een van de vijf Britse moslims die onlangs vrij zijn gelaten uit de Amerikaanse gevangenis Guantánamo Bay op Cuba. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Aandacht voor de literator Gerrit Komrij, die binnenkort zijn zestigste verjaardag viert. Verder een reportage over illegale Poolse arbeiders in Nederland. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Ancestors: The Stonehenge enigma. Archeologisch magazine komt met nieuwe theorieën over Stonehenge na de vondst in Wiltshire van het graf van een boogschutter uit het bronzen tijdperk. BBC2, 19.05-19.55u.

PRAATPROGRAMMA

Insight. CNN-correspondente Christiane Amanpour praat met voormalig VN-wapeninspecteur Hans Blix over de nimmer aangetroffen massavernietigingswapens in Irak. CNN, 17.30-18.30u. en herhaling zondag om 20.00u.

Nachtwacht: De Westerse cultuur is superieur. Alle universele waarden en mensenrechten stammen uit het westerse en liberale denken, aldus de filosoof Paul Cliteur. Rao Balagangadhara, professor in de vergelijkende cultuurwetenschappen, vindt dat onzin en stelt dat het onmogelijk is om beschavingen met elkaar te vergelijken. Canvas, 22.40-23.30u.

AMUSEMENT

SMSmee's poessie. Eerste deel van dertiendelige `real-live soap' met Paul de Leeuw in de rol van SMSmee den Hartog, bijgestaan door huisvriend Sanchez, dochter GSMma en moeder Den Hartog. Ned.3, 19.37-20.07u.

Britain's best sitcom. Zie tv-vooraf. BBC2, top 50 sitcoms 19.55-22.55, finale 22.55-0.25u.

Kopspijkers. Nieuw decor en nieuwe `formule' voor een van de best bekeken programma's van 2003. Actualiteit, politiek, satire en bijzondere mensen zijn als onderdelen gebleven. Ned.3, 20.07-21.05u.

Boomtown. In eerste deel van Amerikaanse misdaadserie over de ervaringen van politie, justitie en ambulancepersoneel om Los Angeles wordt een moord onderzocht op een meisje dat vanuit een passerende auto is doodgeschoten. Net5, 23.00-23.55u.

FILM

Blazing Saddles (Mel Brooks, 1974, VS). Uitgelaten western-parodie behoort tot de grotere successen van de zelfgenoegzame filmanarchist Brooks. Voor de melige liefhebber. Met Cleavon Little, Gene Wilder, Madeline Kahn en Brooks zelf. Veronica, 18.45-20.35u., onderbroken door reclame.

Cocoon 2: The Return (Daniel Petrie, 1988, VS). Sentimenteel vervolg op sciencefiction-komedie uit 1985. Eeuwig jeugdige bejaarden keren terug op aarde om vermeende levenswijsheden te debiteren. Met Don Ameche, Maureen Stapleton, Jessica Tandy. Net5, 18.50-21.00u., onderbroken door reclame.

Beverly Hills Cop (Martin Brest, 1984, VS). Onorthodoxe rechercheur uit Detroit (Eddie Murphy) ligt voortdurend overhoop met zijn superieuren en gaat in Beverly Hills op eigen gelegenheid op zoek naar de moordenaars van zijn vriend. Ook met Judge Reinhold, Bronson Pinchot. Net5, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

De Ordening (Pieter Kuipers, 2003, Ned.). Stella neemt na haar studie journalistiek een archiefbaantje aan bij de extreem-rechtse weduwe van een bekende NSB'er. Zij raakt betrokken bij een duister complot. Met Angela Schijf, Dora van der Groen en Roeland Fernhout. Eerste in de reeks telefilms 2004. Ned.3, 23.05-0.35u.

The Day of the Jackal (Fred Zinnemann, 1973, Engeland). Spannende en goedverzorgde thriller van vakman Zinnemann naar bestseller van Frederick Forsythe. Door Franse generaals ingehuurde Edward Fox prepareert zorgvuldig moord op Charles de Gaulle. Britse en Franse politie probeert dat te verijdelen. Ook met Michel Lonsdale, Eric Porter. Veronica, 23.35-2.00u., met reclame.

Die innere Sicherheit (Christian Petzold, 2000, Duitsland). Veelgeprezen, intelligente karakterstudie over twee voormalige terroristen die al vijftien jaar met hun dochtertje op de vlucht zijn en thans noodgedwongen terugkeren naar Duitsland. Ned.3, 0.35-3.17u. (zomertijd)

Point Blank (John Boorman, 1967, VS). Gewelddadige gangsterthriller met enige cult-status. Lee Marvin neemt wraak op trouweloze collega's uit onderwereld van Los Angeles. Ook met Angie Dickinson, Keenan Wynn. BBC1, 0.40-3.10u.

RADIO

Knetterende letteren. N.a.v. zijn verjaardag een discussie over dichter/romancier/polemist Gerrit Komrij. Verder Ilja Leonard Pfeiffer over zijn roman Het grote baggerboek en een gesprek met tekenaar Peter Vos over Zo zijn onze dieren, een nieuwe uitgave van Jules Renards klassiek geworden dierenboek met illustraties van Henri de Toulouse Lautrec en Pierre Bonnard. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Gerardjan Rijnders, regisseur en schrijver, o. m. over de nieuwe voorstelling van toneelgroep Orkater. Journalist en literair criticus Onno Blom over zijn boek Het fabeldier dat Komrij heet. Thomas Vaessens, universitair docent Nederlandse literatuur, bespreekt de literaire cd Wei Epibreren. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de 28-jarige Mimoun Oaïssa die les geeft op de toneelschool in Amsterdam en bekend is van zijn rol in de film Shouf Shouf Habibi! Oaïssa nam het initiatief om de film te maken en neemt tevens de hoofdrol voor zijn rekening. Radio 1, 0.04-1.00u.