Spanning over beste comedy-serie stijgt

Meer dan een aardigheidje is het natuurlijk niet, de verkiezing van de beste comedy-serie aller tijden. Het lijkt zelfs nogal makkelijk: kies de grappigste fragmenten uit de populairste series, lardeer die met uitspraken van betrokkenen en bewonderaars – en succes verzekerd. Maar ook van zoiets triviaals heeft de BBC de afgelopen tien weken iets moois gemaakt. Al was het maar door die goed gemonteerde compilaties telkens te laten presenteren door een bekende pleitbezorger. In totaal traden zodoende tien pleitbezorgers aan, elk met twintig dwingende redenen om op de serie van hun keuze te stemmen.

De aanloop naar Britain's best sitcom begon al een half jaar geleden, toen er een top-50 werd samengesteld via een verkiezing op internet en in Radio Times, het programmablad van de BBC. In de eerste uitzending, elf weken geleden, werd die lijst teruggebracht tot een top-10. Daardoor verdwenen heel wat series die ook in Nederland populair werden, uit de race – zoals Keeping up appearances (12), `Allo `Allo! (13), Absolutely fabulous (17), Are you being served? (20) en The young ones (31). Aan de tien overgebleven topseries werd vervolgens op tien achtereenvolgende zaterdagavonden een onderhoudend uur televisie gewijd.

Van die tien zijn er hier maar vier bekend: Blackadder met Rowan Atkinson, Dad's army over de Britse burgerwacht tijdens de tweede wereldoorlog, Fawlty Towers met John Cleese en de sublieme ambtenarensatire Yes minister. De andere zes waren bij ons niet of nauwelijks te zien: The good life, One foot in the grave, Only fools and horses, Open all hours, Porridge (waarvan wel een Nederlandse versie met Johnny Kraaykamp werd gemaakt) en The vicar of Dibley.

Als er in die lijst één grootste gemene deler te vinden is, moet dat de Britse voorliefde voor mopperaars, manipulatoren of anderszins onaangename hoofdpersonen zijn. Terwijl de meeste Nederlandse comedy-series vooral het harmoniemodel aanhangen – kijk eens hoe sympathiek we allemaal zijn! – wordt de Britse comedy nu juist voortgedreven door het conflict. Wat geestiger en scherper is, laat zich raden.

Vanavond maakt presentator Jonathan Ross in een rechtstreekse uitzending, met een afvalrace, bekend welke de beste aller tijden mag worden genoemd. In veel Britse media wordt een nek-aan-nek-gevecht tussen Fawlty Towers en Only fools and horses voorspeld. Bij ons thuis gaat de strijd tussen Fawlty Towers en Yes minister. Want als zo'n aardigheidje met zo veel serieuze toewijding wordt gepresenteerd, gaan de kijkers het óók serieus nemen.

Britain's best sitcom, BBC2, 19.55-0.25u.

    • Henk van Gelder