`Publiciteit nadelig voor Erkel'

De organisatie Artsen Zonder Grenzen (AzG) loopt met zijn mediacampagne rond haar ontvoerde medewerker Arjan Erkel dwars door de porseleinkast van de stille diplomatie. Dat was de boodschap van een speciale delegatie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, die donderdag in Genève een ontmoeting had met de Zwitserse afdeling van AzG.

Nederland heeft met klem aangedrongen op het staken van die mediacampagne, bevestigde een woordvoerster van het ministerie gisteren. Twee weken geleden maakte de familie van Erkel, die in 2002 in Dagestan werd ontvoerd, zich al ongerust over de publiciteit van de organisatie in de media. De vader van Arjan zei ,,onthutst'' te zijn over de werkwijze van AzG.

De onvrede met de manier van optreden van de organisatie heeft onder andere te maken met de kritiek die AzG heeft geuit op de Russische autoriteiten. Die zouden volledig hebben gefaald bij de opsporing van Erkel. Dergelijke uitspraken werken echter eerder contraproductief, aldus het departement.