Premier Miller van Polen treedt af

De Poolse premier Leszek Miller heeft gisteravond zijn aftreden aangekondigd. Hij vertrekt op 2 mei, één dag na Polens toetreding tot de Europese Unie. Millers positie was onhoudbaar geworden na het uiteenvallen van zijn partij, de sociaal-democratische SLD.

De premier maakte zijn besluit gisteravond in Warschau bekend, in aanwezigheid van president Aleksander Kwasniewski. Maandag zal Kwasniewski een nieuwe kandidaat-premier aanwijzen. De huidige regering blijft, als het parlement meewerkt, na 2 mei functioneren. ,,Ofwel deze regering krijgt brede politieke steun of we stevenen af op vervroegde verkiezingen'', zei de president.

Kwasniewski, die sprak van een ,,dramatisch moment'' in de recente Poolse geschiedenis, zei dat hij geen grote veranderingen zal toestaan in het buitenlands beleid en bij de defensie, ongeacht welke regering aan de macht is.

Aanleiding voor Millers vertrek is de desertie, in de nacht van donderdag op vrijdag, van een twintigtal SLD'ers, onder leiding van Marek Borowski, de voorzitter van de Sejm, de Poolse Tweede Kamer. Het groepje heeft een nieuwe partij opgericht, Poolse Sociaal-Democratie (SDPL), die gistermiddag op een persconferentie aan het publiek werd gepresenteerd.

De aanhang van de SDPL groeit razendsnel. Volgens peilingen die gisteren werden gehouden zegt nu al tussen de 18 en 19 procent van de ondervraagden op deze nieuwe partij te willen stemmen in het geval van verkiezingen. De neergang in de peilingen van Millers SLD gaat onverminderd door, van 42 procent bij de verkiezingen in 2001, tot 9 procent vorige week en minder dan 5 procent gisteren.

Miller maakte gisteren een kalme indruk toen hij zijn ontslag bekendmaakte. ,,Ik heb de president gezegd dat ik, gezien de omstandigheden en gebruikmakend van mijn grondwettelijk recht, op 2 mei zal aftreden'', zei de premier, die eerder die dag nog bij de Eurotop in Brussel was. Als reden voor zijn vertrek gaf hij de afgebrokkelde steun voor zijn politiek. Miller wees op de sterke groei die Polen op dit moment doormaakt, maar die volgens hem helaas nog niet wordt gevoeld door de burgers.

ANALYSE: pagina 5