`OM moet UWV onderzoeken'

Het openbaar ministerie moet een onderzoek instellen naar betalingen aan een makelaar bij de huur van het Amsterdamse hoofdkantoor van uitkeringsinstantie UWV.

Dat adviseert tijdelijk topman A. Annink van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) aan minister De Geus (Sociale Zaken), zo hebben bronnen binnen het ministerie gisteravond bevestigd. Het advies volgt nadat een accountantsbureau in opdracht van het UWV onderzoek heeft gedaan naar de transactie.

Annink kreeg tijdelijk de leiding over het UWV, nadat voorzitter T. Joustra van de raad van bestuur van de instantie die de WW en WAO uitvoert, verleden maand vertrok. Dat gebeurde op aandrang van minister De Geus. Aanleiding voor het vertrek was een kritisch rapport over de huisvestingskosten van het UWV. Volgens De Geus had de ex-topman hem daarover voorgelogen. De makelaarskwestie staat daar los van.

In het rapport wordt, naast de hoge kosten voor de inrichting van het UWV-kantoor, onder meer melding gemaakt van een mogelijke dubbele betaling aan makelaar Jones Lang LaSalle. Die bemiddelde in 2002 bij de huur door UWV van het pand La Guardia Plaza in Amsterdam Sloterdijk.

De makelaar blijkt zowel door het UWV als door de verhuurder, G&S Vastgoed, te zijn betaald. Partijen waren overeengekomen dat de makelaar een bedrag van 1.032.509 euro zou ontvangen van G&S Vastgoed. De makelaar kreeg dat bedrag van de verhuurder, maar bleek daarenboven ook nog 261.800 euro van het UWV te hebben ontvangen. Het is onduidelijk welke tegenprestaties de makelaar hierover heeft geleverd ten behoeve van het UWV.

De Tweede Kamer praat volgende week over de kwestie.