Oeps

Albert Verlinde gaat niet op wintersport, maar maakt wel een uitglijer.

Ik schrijf dit stukje met het schaamrood op de kaken. In de week dat Willem-Alexander en Máxima het al zo moeilijk hebben door het overlijden van prinses Juliana heb ik ze ook nog eens iets verschrikkelijks aangedaan en daarvoor wil ik ze vanaf deze plek graag mijn excuses aanbieden.

Wat is er aan de hand?

Vorige week werd het paar tijdens hun wintersportvakantie in Lech belaagd door societyfotografen die onaangekondigd plaatjes kwamen schieten van de eerste skivakantie van het gezin Oranje Nassau inclusief de kleine Amalia. Dat was niet zo netjes. Zeker niet als je bedenkt dat foto- en filmjournalisten dit jaar voor het eerst officieel een uitnodiging hadden ontvangen om koninklijke sneeuwfoto's te maken. Die sessie zou pas een paar dagen later zijn, maar de heren roddelfotografen konden blijkbaar niet wachten en dat getuigt van heldenmoed, want een paar jaar geleden heeft Willem-Alexander tijdens zo'n trip nog het sneeuw van de schouders van Joop van Tellingen afgemept.

Maar de watermanager kan in koude toestand blijkbaar toch ontdooien, want hij en zijn vrouw gaven de paparazzi alle kans om hun werk te doen. Ze lieten zich niet alleen fotograferen onder het motto ,,Dan zijn we er maar van af'', nee het echtpaar ging verder. De après ski van de voorgaande dag was blijkbaar nog niet helemaal uitgewerkt, want tijdens de fotosessie riep Willem-Alexander ineens tegen de fotografen: zullen we een kiekje maken van jullie met ons? Zo gezegd zo gedaan. Een beveiligingsman maakte voor iedere paparazzo een kiekje voor thuis en er werd afgesproken dat de foto's nooit gepubliceerd zouden worden. Maar toen ging er iets vreselijk mis.

Ik had toevallig een journalist van Weekend aan de lijn en die vertelde me over dit unieke voorval. Dat leek me een aardig nieuwtje voor RTL Boulevard. Ik liet een redactielid van ons programma bellen met een van de bladen om te kijken of we de unieke foto's konden krijgen. Blijkbaar wist op de redactie van dat blad niemand van de mooie afspraak die de fotografen met het koningshuis hadden gemaakt, want we kregen te horen dat de foto nog even niet beschikbaar was omdat de heren in een vliegtuig op weg naar huis zaten, maar de dag daarna konden we de prent aan het publiek laten zien. Ik meldde een en ander blij in mijn programma en beloofde het publiek voor de dag erna dé foto.

Weekend-fotograaf Reni van Maren lag terug van wintersportvakantie in zijn bed naar de nachtherhaling te kijken en geloofde zijn oren niet toen hij mij hoorde vertellen dat wij de foto hadden weten te bemachtigen. Wie van zijn collega's had de erecode gebroken? Hij begon een belrondje, kon niet iedereen bereiken zodat het lek niet boven water kwam, maar als een rechtgeaarde primeurjager dacht hij `Wat die ander kan, kan ik ook' en hij bood zijn foto's aan het SBS Shownieuws aan en aan het weekblad Actueel. Die kochten de kiekjes voor 750 euro. En zo verschenen de geheime foto's in de openbaarheid. De collega's van Reni belden hem boos op. Wat ben jij voor onbetrouwbaar loeder? Ik, een onbetrouwbaar loeder? Een van jullie heeft de foto's zelf verkocht. De verwarring was compleet totdat de heren er langzaam achter kwamen dat alles berustte op een misverstand veroorzaakt door – juist!

Om te redden wat er nog te redden valt heeft Reni de opbrengst van de foto's aan het Koningin Wilhelmina Kankerfonds geschonken, zijn collega Edwin Smulders heeft de kroonprins een excuusbrief geschreven en ik kruip op deze plek door het stof. Niet op wintersport gaan en toch een uitglijer maken. Ik vind het knap.

    • Albert Verlinde