Norman neemt rol in Slavenopera

De Amerikaanse sopraan Jessye Norman heeft een contract getekend bij het Opera House van Detroit om in mei 2005 te zingen in de opera Margaret Garner.

Deze opera is een werkstuk van componist Richard Danielpour en de schrijfster Toni Morrison, in 1993 winnares van de Nobelprijs voor literatuur. De opera wordt gebaseerd op het befaamde verhaal over de gevluchte slavin Margaret Garner in 1856 van Kentucky naar de vrije staat Ohio. Het inspireerde Toni Morison eerder tot haar roman Beloved (1987), in 1998 verfilmd door Jonathan Demme met Oprah Winfrey in de hoofdrol.

De titelrol wordt gezongen door de mezzosopraan Denyce Graves. Norman krijgt de rol van haar sympathieke schoonmoeder, die haar helpt te vluchten. Toen slavenjagers Garner, haar man en haar kinderen lokaliseerden, sneed ze de keel van haar jongste dochter door in een vergeefse poging haar hele gezin te doden om een terugkeer naar de slavernij te voorkomen. Uiteindelijk werd ze schuldig bevonden aan `vernieling van eigendom' en werd ze gedwongen om weer te werken als slavin. Jessye Norman (58) zingt in de vijf voorstellingen in Detroit, maar zal niet optreden in volgende voorstellingen. Margaret Garner wordt geproduceerd voor het Michigan Opera Theatre en operagezelschappen in Philadelphia en Cincinnati.