Niet vrolijk

Dit weekend worden de laatste kaarten gelegd tijdens de Spring Nationals in Reno, een gokstadje in de Amerikaanse staat Nevada. De Vanderbilt Trophy vormt de hoofdmoot van het tiendaagse bridge-evenement. De Vandy is een knock-out viertallentoernooi met deelname van de sterkste spelers ter wereld. Het enig deelnemende Nederlandse team ligt nog in de race. Team Oranje, zoals de kernploeg officieel heet, is inmiddels gevorderd tot de laatste zestien. Ik hoop u volgende week iets moois te kunnen berichten. Het belangrijkste nieuws in Reno is minder vrolijk. De Verenigde Staten zullen afzien van deelname aan de Bridge Olympiade, die voor oktober in Istanbul op de kalender staat. De Amerikanen achten het risico van een terroristische aanslag te groot.

Wie de Daily Bulletins van een National doorbladert valt op hoeveel waarde wordt gehecht aan de geschiedenis van het wedstrijdbridge en de aandacht die men schenkt aan grote spelers. In Reno staat Fred Hamilton in het zonnetje met als directe aanleiding het bereiken van de grens van dertigduizend meesterpunten. Slechts zeven spelers gaan hem voor. Hoogtepunt uit zijn carrière is ongetwijfeld het wereldkampioenschap dat hij in 1976 met het team van de Verenigde Staten behaalde door in de finale Italië te verslaan. Het was de eerste keer dat het onverslaanbaar geachte Blue Team een Bermuda Bowl verloor. In 1959, helemaal in het begin van zijn loopbaan, trok Hamilton al de aandacht door een onmogelijk slem uit het vuur te slepen tegen de legendarische Easley Blackwood.

♠ H 10 4

♡ V 7 4

♦ B 8 5

♣ A H 7 2

♠ A 9 8

♠ V B

♡ 10 8 3 2

♡ 9 6 5

♦ 10 9 7

♦ V 6 4 3 2

♣ 9 5 3

♣ 10 8 4

♠ 7 6 5 3 2

♡ A H B

♦ A H

♣ V B 6

Tegen 6♠ kwam Blackwood uit met ♦10 voor boer (!), vrouw en aas. Hamilton incasseerde eerst ♣V en speelde toen een troefje uit zijn hand. Blackwood, die bang was dat op de twee hoge klavers de leider verliezers zou gaan weggooien, stapte op met troefaas. Later sloeg Hamilton troefheer en was het slem gemaakt. Blackwood na afloop: ,,Als je leert bieden, voorspel ik je een grote bridgetoekomst.''

    • Jan van Cleeff