Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Koninklijke Olie in de VS is aangeklaagd wegens incorrecte waardering van oliereserves. In 1992 verloor Shell een zaak die was aangespannen door beleggers die meenden dat ze een te lage prijs hadden gekregen voor hun stukken Shell Oil, toen de Koninklijke in 1984 de 30 procent van dit bedrijf overnam die het nog niet in bezit had.

Het ging om twee zaken, die Shell uiteindelijk tenminste 150 miljoen dollar kostten. Beide zaken draaiden om de waardering van Shell Oil en zijn reserves ten tijde van de overname. Volgens advocaten van Susman Godfrey schatte Koninklijke Olie de reserves van Shell Oil opzettelijk 295 miljoen vaten, ofwel een miljard dollar, te laag in om de koers van het over te nemen belang te drukken.

Shells weerwoord luidde dat het om een fout ging bij het installeren van een nieuw computersysteem die `immaterieel' was. De rechter wees dat af.