`Meer moorden op Antillen na controles'

Het aantal moorden in het criminele circuit op de Antillen is drastisch gestegen, sinds de strengere drugscontroles op Schiphol. Dat heeft minister Donner (Justitie) gisteren gezegd aan het slot van een conferentie over drugs in Rotterdam.

Volgens Donner hebben de controles nog meer gevolgen. Drie van de vier luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vlogen, zijn nu failliet, zei hij. De minister is zeer te spreken over die drugscontroles op Schiphol waarbij weliswaar strenger wordt gecontroleerd, maar drugskoeriers met minder dan 3 kilo niet worden vervolgd. Hij heeft inmiddels van de vice-president van Colombia begrepen dat dit land ook wil meewerken.

Eerder op de dag liet het drugsbestrijdingsagentschap (DEA) van het Amerikaanse ministerie van Justitie zich sceptischer uit over de methode. De in Den Haag gestationeerde DEA-agent D. Borah betoogde dat de ervaring leert dat drugs dan langs andere wegen binnenkomen. Volgens hem is ook nog niet aan de straatprijs van cocaïne te merken dat het werkt. ,,Maar daar is het misschien nog te vroeg voor.''

De gevolgen van het Nederlands drugsbeleid zijn voelbaar over de grens, zei Donner. Om die reden is het ook ,,niet aan de orde'' dat Nederland cannabisteelt zal reguleren. ,,Geen denken aan'', zei de minister. Donner schetste dat Nederland bij legalisering van cannabisteelt aantrekkelijk zou worden voor drugsbaronnen, die over de grens hun afzetgebieden vinden. Hij waarschuwde verder voor economische afhankelijkheid van drugsgeld.