Matena maakt strip van roman Jan Wolkers

Na de voltooiing van De avonden gaat tekenaar Dick Matena ook een stripversie maken van Kort Amerikaans van Jan Wolkers. Net zoals bij De avonden zal Matena de tekst van de roman integraal in de strip verwerken. De hoofdpersoon Eric van de Poelgeest wil hij modelleren naar foto's van de jonge Wolkers.

Matena, die in oktober met het werk hoopt te beginnen, denkt drie jaar en 250 bladzijden nodig te hebben. Het is niet duidelijk of Het Parool, die dagelijks de afleveringen van De avonden plaatst, ook de nieuwe strip overneemt.

Kort Amerikaans, dat zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt, zal in kleur zal verschijnen, in tegenstelling tot De avonden, dat in grijstinten is uitgevoerd. Matena:,,Ik heb al fantastische kleurenfoto's van het dagelijks leven in de oorlog verzameld. De roman zal in aardse, groenige en bruinige tinten worden getekend''. Wolkers, liefhebber van het werk van Matena, is enthousiast over het voornemen: ,,Ik vind de manier waarop hij De avonden heeft getekend prachtig, zeer realistisch. Maar Reve is grauw, terwijl mijn werk gaat gekleed in sjerpen en kleurige gewaden.''

Om het boek zo realistisch mogelijk te maken zullen Wolkers en Matena samen door Leiden wandelen om de plekken uit de roman te bekijken. Wolkers: ,,Wij gaan ook naar het krankzinnigengesticht waar Erics NSB-vriend de Spin woonde. Ik zal hem het materiaal aanbieden en verder moet hij maar kijken wat hij er mee doet.''

Vanaf 3 april is het werk van Matena in de Vleeshal in Haarlem te zien, waaronder de originele tekeningen van De avonden, voor zover die dan klaar zijn.

    • Dik Rondeltap