Liberale imam zit met lege moskee

Een Turkse imam die de mannen in zijn dorp had opgeroepen om hun echtgenotes in het huishouden te helpen, zit nu met een lege moskee. Dat heeft de Turkse krant Sabah gisteren gemeld. ,,Ze komen niet meer naar het gebed. Zelfs voor het vrijdaggebed [de belangrijkste godsdienstige samenkomst van de week] zijn maar drie mensen komen opdagen'', zei de geestelijke, de 27-jarige Mustafa Platin, tegen de krant.

Platin is imam in het dorp Kotanduzu, in het oosten van Turkije. Het is geen Istanbul of Ankara daar, met vrouwelijke hoogleraren of bankdirecteuren. In het oosten, zeker in de dorpen, is de moderne tijd nog niet zo doorgebroken. Mannen zijn de baas in het gezin; veel vrouwen zijn nog analfabeet en allemaal moeten ze doen wat hun man zegt.

Het Directoraat Religieuze Zaken, dat namens de staat de imams benoemt en in het algemeen het religieuze leven in Turkije controleert, volgt juist een tamelijk progressieve lijn. Bijna twee jaar geleden nam het bijvoorbeeld het revolutionaire besluit dat vrouwen op dezelfde voet als mannen konden deelnemen aan het publieke religieuze leven, dat wil zeggen deelnemen aan het gebed in moskeeën of begrafenissen bijwonen (zij het achter de mannen). Eerder deze maand gaf het alle imams in Turkije opdracht in hun preken eerwraak - moord op vrouwen die de `familie-eer'hebben `geschonden' - te veroordelen en op te komen voor de rechten van de vrouw.

,,De vrouwen doen al het werk in het dorp'', zo vertaalde de imam van Kotanduzu deze richtlijn. ,,Ze doen de was, ze zorgen voor de kuddes, koken het eten. En dan moeten ze ook nog water halen.''

,,Als het nodig is kunnen we ook wel water halen'', reageerde dorpshoofd Adnan Karsli tegenover Sabah. ,,Maar het is niet de taak van de imam zich ermee te bemoeien.'' De dorpelingen hebben het Directoraat nu gevraagd de imam te vervangen.