Kwan in de schaduw van sublieme Cohen

Voor Michelle Kwan is alle hoop op een zesde wereldtitel kunstrijden op de schaats vervlogen. De Amerikaanse verprutste gisteren bij het WK in Dortmund haar verplichte kür en nam na afloop een vrijwel kansloze vierde plek in. Haar landgenote Sasha Cohen stal nu de show met een sprankelend optreden.

De jury gaf de 19-jarige liefst vier perfecte zessen voor presentatie. Cohen begint vandaag fier op kop aan de afsluitende vrije oefening. De Japanse kunstschaatssters Shizuka Arakawa en Miki Ando volgen haar als nummer twee en drie.

Kwan maakte geen zichtbare fouten in haar korte programma, maar de jury zag geen passie in haar optreden. De 23-jarige atlete zou met een zesde gouden WK-medaille de beste Amerikaanse aller tijden worden en de meest succesvolle kunstrijdster sinds de Noorse Sonja Henie in 1936 haar tiende wereldtitel veroverde.

De iele Cohen legde wel de vereiste agressie in haar schaatsoefening. ,,Ik wilde zo graag vandaag. Daarom schaatste ik zo gretig. Ik heb het gevoel dat ik goud kan winnen'', aldus Cohen.

Het Russische paar Tatjana Navka en Roman Kostomarov heeft gisteren bij de WK kunstrijden het goud veroverd bij het ijsdansen. De tweede plaats was voor Albena Denkova en Maxim Staviyski uit Bulgarije.