In Irak zeker 15 doden bij gevechten

Bij hevige gevechten tussen Amerikaanse soldaten en Iraakse opstandelingen zijn gisteren in Fallujah en Tikrit zeker vijftien doden en een nog onbekend aantal gewonden gevallen.

In de stad Fallujah, zo'n zestig kilometer ten westen van Bagdad, kwamen ten minste zes Iraakse burgers, een Iraakse cameraman en een Amerikaanse marinier om. De stad is bekend om zijn felle verzet tegen de Amerikaans-Britse bezetting en frequente aanvallen op Amerikaanse troepen. ,,Het was een bloedige dag in Fallujah'', zei een arts in een lokaal ziekenhuis.

Volgens het Amerikaanse leger brengt de dood van de marinier het aantal Amerikaanse doden door vijandige acties, sinds het begin van de oorlog, op 400. Een Iraakse cameraman, die naar verluidt freelance werkte voor het Amerikaanse tv-station ABC, kwam om toen hij de confrontatie tussen rebellen en soldaten filmde. Volgens artsen en collega-journalisten werd Burhan Mohammed al-Luhayabi naar alle waarschijnlijkheid getroffen door een kogel van Amerikaanse militairen die in de richting van journalisten schoten toen iemand te ver naar voren kwam. De artsen baseren dit op het type kogel.

In Tikrit kwamen bij een aanval van rebellen vier leden van het Iraakse civiele verdedigingskorps om. Dit is een Iraakse paramilitaire eenheid die samenwerkt met Amerikaanse troepen. Volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder kwamen bij deze aanval ook drie gewapende verdachten om. In Bagdad raakten zeker negen mensen gewond bij ontploffingen.

Het jongste geweld valt samen met de komst van een team van de Verenigde Naties, dat naar Irak is gestuurd om de details uit te werken van de machtsoverdracht op 30 juni. Dan dragen de VS de soevereiniteit over aan de Irakezen. Gisteren arriveerden VN-deskundigen op het gebied van verkiezingen. Zij moeten kijken naar de voorwaarden voor het houden van verkiezingen voor een overgangsparlement, dat er eind januari 2005 zou moeten zijn. Dit VN-team krijgt later in de week gezelschap van een ander VN-team onder leiding van VN-gezant Brahimi. Het team van Brahimi zal vooral kijken naar de samenstelling van de interim-regering, die na 30 juni de macht zal bekleden tot aan de verkiezingen.