Gouden beltegoed

Belastinginspecteurs brengen niet graag een bezoek aan woonwagencentra en clubhuizen van de Hells Angels. Maar bij gewezen staatsdochter KPN komen ze graag op de koffie. Om het debacle met het voor te veel geld aangeschafte Duitse E-plus en de reorganisatie van het telecombedrijf te verzachten werd een regeling getroffen met de fiscus. Ter waarde van ruim 3 miljard euro. Een gouden beltegoed.

Microsoft wacht Europese straf. De EU deelt een recordboete uit aan het Amerikaanse softwarebedrijf. Geld is niet echt het probleem. Maar Bill Gates moet wellicht toestaan dat het programma Windows in Europa uit de kleren gaat. Een kale versie bleek in de VS niet afdwingbaar. Europese consumenten plukken de vruchten als de kleren van Sir Bill vallen.

Het vertrouwen daalt en de angstfactor is weer terug. Producenten geloven er weer wat meer in, maar consumenten zitten nog in de economische put. Het bankstel wordt nog niet vervangen en een dvd-recorder nog even niet aangeschaft. De beurzen beven voor het terrorisme. De indexen kalven af. De economie blijft achter, de werkgelegenheid neemt af. Alles daalt, behalve het inkomen van topondernemers. Het Najaarsakkoord is hun deur voorbijgewaaid. Voor hen gloort immer de zon. Economisch toptimisme.

Tussen de 36 en 40 procent gingen topondernemers er vorig jaar op vooruit. Dat bleek uit een onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters. Volgens voorzitter De Vries ontbreekt inzicht in de criteria op basis waarvan de stijgingen zijn toegekend. De vakbeweging maakt zich grote zorgen over de selecte loonexplosie. Minister De Geus is een beetje boos en schrijft een brief. De politiek keurt af, maar weet niet hoe de heren aan te pakken. Een verplichte cursus maatschappelijk inburgeren?

Wim Kok goes Europe. De oud-premier mag na een dagje toezicht bij ING, Shell en KLM af en toe Europa in. Om impulsen te geven aan de economische ambities van de EU. Want daar kan het beter mee. Daar is iedereen het over eens. Over de aanpak is men traditioneel verdeeld. Eurocommissaris Bolkestein heeft niets tegen Kok, wel tegen zijn commissie. Geen woorden, maar daden, vindt hij. Europa, best belangrijk!

De overname van de KLM door Air France wordt enkele weken uitgesteld. Het uitbrengen van het bod vergt meer voorbereiding. Maar met de krant en het glaasje zijn ze er al uit. De KLM bezuinigde de versnaperingen in de goedkope klasse in Europa weg. Nu krijgen de KLM-passagiers een soortgelijke behandeling als de reizigers met Air France. Maar wel met een Nederlands krantje en een Frans flesje wijn. Gefuseerd genoegen.

    • Cees Verschure