Gettoleed

Toen Joss Stone een paar weken geleden optrad in Nederland, schreven recensenten dat ze een heel goede soulzangeres was en een uitnemend concert had gegeven. Toch ontbrak er iets, vonden ze: leed. Joss Stone is namelijk een blanke 16-jarige zangeres uit Groot-Brittannië en, veronderstelden de critici, die heeft nog niets meegemaakt. Ze was niet verlaten door onbetrouwbare mannen, ze was niet aan de drank en drugs, en dus kon haar soul nooit echt zijn.

Het vreemde is dat een andere jonge soulzangeres, Alicia Keys, nooit het verwijt heeft gekregen dat ze niet doorleefd klinkt. Weliswaar was die ook pas 19 toen ze in 2001 haar megaseller `Songs In A Minor' uitbracht, maar geen criticus beweerde over haar dat haar soul onecht was. Alicia Keys is dan ook zwart. En zwarten, lijken de veelal blanke critici te denken, maken al op jeugdige leeftijd veel nare dingen mee. Want ze wonen allemaal in getto's waar bendes, drugsdealers en pooiers heersen.

In haar nieuwe clip bij het nummer `If I Ain't Got You' speelt Alicia Keys in op het clichébeeld van de zwarte ellende. Ze krijgt van haar vriend een witte piano die ze, heel vreemd, bespeelt op het dak van een gebouw. In de verte zien we kale torenflats die erop duiden dat Keys woont in een `project', een wijk voor de minima. We krijgen ook beelden te zien uit huize Keys: het gaat niet zo goed tussen haar en haar vriend, ze hebben ruzie aan de ontbijttafel. Ten slotte zien we haar vriend op straat. Hij krijgt iets van een voorbijganger in de handen gedrukt, wil zijn auto instappen en wordt vervolgens ingerekend door de politie. Terwijl hij tegen een hek wordt gedrukt, vraagt hij de politie nog of hij even zijn vriendin mag bellen, maar dat mag niet. En dus staat Keys ergens vergeefs op haar vriend te wachten.

Toch is het niet waarschijnlijk dat Keys een heel andere jeugd had dan Stone. Net als Stone is ze een soort wonderkind. Ze debuteerde al op 4-jarige leeftijd in de film `The Wizard Of Oz'. Ze groeide op in Manhattan en kreeg op jonge leeftijd les in klassieke piano en zang. Op 16-jarige leeftijd ging ze al naar Columbia University in New York, een van de betere en dus duurdere Amerikaanse universiteiten. Niet veel later stonden de grote platenmaatschappijen voor haar in de rij. Ze koos voor BMG en met haar debuut-cd werd ze op haar twintigste multimiljonair.

De gettoclip bij `If I Ain't Got You' heeft dan ook weinig te maken met Keys' dagelijkse leed. Maar net als Joss Stone brengt Alicia Keys overtuigende soul.

    • Bernard Hulsman