Geen bewijs vervalsing door De Kroes

. Het onderzoek naar het niet uitzitten van een gevangenisstraf van anderhalf jaar door de Wassenaarse vlees- en vastgoedhandelaar Eddy de Kroes heeft geen strafbare feiten opgeleverd.

Dat is de conclusie na onderzoek door de rijksrecherche, dat in opdracht van de procureurs-generaal is verricht. Het onderzoek zal een rol spelen in het kort geding dat De Kroes en zijn advocaat Spong vorig jaar hebben aangespannen tegen de Staat der Nederlanden. De president van de rechtbank in Den Haag krijgt de beschikking over het rapport van de rijksrecherche.

De Kroes, als voormalig eigenaar van hotel Des Indes in Den Haag regelmatig gastheer van de LPF en eigenaar van diverse vastgoedprojecten, werd vorig jaar september aangehouden omdat hij nog een gevangenisstraf van 18 maanden moest uitzitten. De aanhouding gebeurde nadat een vroegere zakenpartner van De Kroes daar het magazine Quote over had getipt.

De anderhalf jaar celstraf was opgelegd wegens fraude in de slagerijketen De Vleeschmeesters. Daar waren ook De Kroes sr. en drie bekende Nederlanders, te weten zakenman Anton Dreesmann, AR-kopstuk Barend Biesheuvel en vakbondsman Jan Lanser bij betrokken als commissaris. Tegen deze drie is geen strafrechterlijk onderzoek ingesteld.

Na zijn aanhouding in september overlegde De Kroes een schriftelijke verklaring die eerder zou zijn afgegeven door toenmalig officier van justitie De Vos. Hierin wordt gesteld dat de straf van De Kroes niet ten uitvoer wordt gelegd. De Vos heeft tegenover de rijksrecherche verklaard zich niets te herinneren van een dergelijke beslissing. Anderen verklaarden, zo melden betrokkenen bij het onderzoek, dat het opmerkelijke besluit rechtstreeks verband hield met de aanwezigheid van Dreesmann, Biesheuvel en Lanser. ,,Die moesten uit de wind worden gehouden'', verklaarde een getuige tegenover de recherche. De vrees bestond dat over hun rollen meer bekend zou worden indien De Kroes naar de gevangenis moest.

Bij de start van het onderzoek werd nog rekening gehouden met valsheid in geschrifte. Omdat hier geen bewijs voor werd gevonden, zijn de strafzaken tegen drie verdachten geseponeerd. De Kroes was een van hen, maar het sepot heeft geen betrekking op de anderhalf jaar gevangenisstraf die hem opgelegd was, zo meldt een woordvoerder van het landelijk parket nadrukkelijk. Of de vastgoedhandelaar werkelijk naar de gevangenis moet, wordt in de voortzetting van het kort geding beslist.