Ezel- en mensenoffers

De vroegste farao's gebruikten niet alleen draagstoelen, maar ook ezels als middel van transport. Dat concluderen Amerikaanse en Egyptische archeologen op basis van deze vondst van twee ceremonieel begraven ezels nabij de tombe van farao Aha in Abydos, circa 400 kilometer ten zuiden van Kairo. Aha, de eerste Egyptische farao, regeerde omstreeks 3.000 jaar voor Christus. ``Het gebruik van ezels door de oude Egyptenaren is bekend'', zegt conservator Maarten Raven van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). ``Interessant is dat ze zijn bijgezet. Ze moesten de farao in het hiernamaals blijkbaar van dienst zijn.'' De egyptologen rapporteren ook de vondst van menselijke offers in Abydos. De graven van geofferde mensen liggen apart van het graf van de farao, maar onder een doorlopend houten dak, een sterke aanwijzing dat ze uit dezelfde tijd dateren. Volgens inscripties op bezittingen van de begraven mensen betreft het zeer rijke Egyptenaren. ``Dit is een dramatisch bewijs voor de toenemende macht en prestige van de koning'', aldus egyptoloog David O'Connor in The New York Times.