EU wil economie sneller hervormen

De regeringsleiders van de Europese Unie willen het tempo van hervormingen ,,beduidend opvoeren'' om Europa in 2010 tot de meest concurrerende economie ter wereld te maken. Een high level group onder leiding van oud-premier Kok moet uiterlijk 1 november aangeven hoe dit `Lissabon-doel' te realiseren. Dat is de uitkomst van de gisteren afgesloten EU-top.

De regeringsleiders maakten de balans op, precies vier jaar na de formulering van hun doelstellingen op de top van Lissabon. Volgens hen is het beeld ,,gemengd'' maar blijft het doel ,,geldig''. Ze zeiden de ,,politieke wil'' te zullen tonen om het te realiseren.

Het Ierse EU-voorzitterschap heeft de slotverklaring beperkter gehouden dan gebruikelijk. Het accent ligt op de belofte eerder gemaakte afspraken ook daadwerkelijk uit te voeren. De high level group is het belangrijkste initiatief.

,,Ik geloof nog steeds dat we ons doel kunnen bereiken'', zei de Ierse premier Ahern na de top. Maar volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Prodi, is het ,,eerlijker om toe te geven dat we niet in staat zullen zijn de VS en Japan in dit decennium in te halen''.

Volgens premier Balkenende is het ,,erg lastig'' `Lissabon' te realiseren. Op kritiek dat Nederland achterloopt in vooral innovatie en onderwijs zei hij dat ,,we elkaar niet in de put moeten praten''.

De regeringsleiders noemden een hogere duurzame groei en meer en betere banen als prioriteiten. Verder wordt de trage omzetting van EU-richtlijnen in nationale regelgeving, die de interne markt remt, als ,,onacceptabel'' gezien en moeten de lidstaten hun besluitvorming over de slepende kwestie van het gemeenschapsoctrooi afronden. Ook moeten ze ,,partnerschappen voor hervorming'' vormen in de samenleving.

De regeringschefs noemen deïndustrialisering een ,,risico'' als niet wordt ingegrepen om de Europese industrie concurrerender te maken. De slotverklaring verwijst hierbij indirect naar het Duits-Frans-Britse voorstel voor een Europese `supercommissaris'. Het initiatief wordt om procedurele redenen overgelaten aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, die in november aantreedt.

    • Hans Buddingh'