Drie verdachten na bomchantage

De Franse politie heeft donderdag drie personen aangehouden in verband met de chantage door de groepering `AZF', die sinds december vorig jaar de Franse staat geld tracht af te persen met het dreigement spoorlijnen op te blazen. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Ze werden gisteravond nog steeds verhoord, al zijn er geen concrete aanwijzingen voor hun betrokkenheid. Volgens de anti-terrorismewetgeving kunnen verdachten waartegen geen bewijs bestaat tot 96 uur worden vastgehouden.

Het gaat om personen met een voorliefde voor de luchtvaart. Eén man is oud-piloot, de andere zou antiekhandelaar zijn. Over de vrouw, de partner van één van de mannen, is niets naders bekend. Vooralsnog lijkt haar stem niet overeen te komen met die van de vrouw die zeer korte telefoontjes pleegde met de politie om nadere aanwijzingen te geven voor het droppen van het losgeld. Het onderzoek is echter nog niet afgerond. De politie ondernam tot nu toe twee mislukte pogingen het losgeld te droppen.

De personen zijn aangehouden op basis van een indirecte verdenking. Ze verkeerden in de buurt van het vliegveld van Lognes, ten zuidoosten van Parijs, waar het losgeld de laatste keer gedropt moest worden. Het paar woont ook in die streek, waarvandaan verschillende brieven van AZF verzonden zijn. De andere man woont in de omgeving van Parijs.

Een andere, vooralsnog even vage aanwijzing voor mogelijke betrokkenheid is de belangstelling van de verdachten voor luchtvaarttechniek. De politie heeft op basis van de brieven en van één van de twee bij een spoorlijn aangetroffen bommen geconcludeerd van doen te hebben met afpersers die `uitstekend' op de hoogte zijn van explosieven- en luchtvaarttechniek.

De eerste keer moest het losgeld van de groepering ook gedropt worden in de buurt van een vliegveld. Volgens de profielschets kan het gaan om een oud-militair of ingenieur die wrok koestert jegens de overheid, of om personen die de overheid belachelijk willen maken. In het losgeld van ongeveer zes miljoen euro lijkt AZF niet erg geïnteresseerd.