Dinsdag 2

De tweede dinsdagavond van de maand is heilig – dat is hún avond. Om zes uur treffen ze elkaar in het clubgebouw. Eerst verkleden ze zich: de kostuums uit, de witte jasschorten aan. Dan nog een schone theedoek op de heup, en het feest kan beginnen. Vijftien mannen onder elkaar, klaar voor een avondje kokkerellen.

`Dinsdag 2' is een van de 18 kookclubjes van Les Amis de Cuisine, een Haagse vereniging met in totaal 258 leden. De menucommissie stelt voor alle 18 kookclubs maandelijks hetzelfde zesgangendiner samen. De recepten worden gekopieerd, de inkoop centraal geregeld. Zelfs voor een afwashulp wordt gezorgd.

`Dinsdag 2' is een vriendenclub die al tien jaar samenkomt. Vijftien grijzende en kalende keukenprinsen. Er is een docent van de Haagse Hogeschool bij, een makelaar, een directeur van een loodgietersbedrijf, en ook een gepensioneerde professsor.

Chef-kok Hans Jansen verdeelt de taken. Om acht uur is het eerste voorgerecht klaar en gaan de koks aan tafel. Vaste gespreksonderwerpen bij de dis zijn er zeker, bevestigt Jansen: vrouwen en wijn. Volgens Onno Goossens, een besnorde vijftiger, overdrijft Jansen. ,,Streep die wijn maar door'', zegt hij met een grijns.

De chef, een binnenhuisarchitect uit Leiderdorp, heeft aan sommige leerlingen zijn handen vol gehad. ,,Die lieten in het begin zelfs water aanbranden.'' Maar inmiddels kan iedereen bieslook snijden en een visje fileren. Neem het menu van april. Dat brengt `dinsdag 2' zeker tot een goed einde, voorspelt de chef. Vooraf staat een tomatentimbaaltje met hollandaise saus op het programma, gevolgd door langoustinesoep. Daarna snoekbaars op een bedje van hutspot en lamskoteletten met een mandje groentes. Tenslotte twee nagerechten: eerst een kaascompositie, daarna amandelkrullen met vanille-ijs. ,,Niet de kwaliteit van Savelberg of Parkheuvel'', zegt kok Job Vermeul. ,,Maar in de meeste andere restaurants eet ik beslist minder goed.''

Eén keer per jaar koken de mannen voor hun echtgenotes. Met deze ladies night kweken de koks goodwill, legt sous-chef Tino Pat uit. ,,Daarna hebben we weer een heel jaar carte blanche om elke tweede dinsdag van de maand ver na middernacht thuis te komen.''

Dit is de zesde aflevering uit een serie portretten van verenigingen.

    • Arjen Ribbens
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis