Depressieve kinderen 2

Ik ben er van overtuigd dat vandaag de dag medicijnen in het algemeen als snoepjes zijn geworden. ,,Als men ze eenmaal slikt'', kan men niet meer zonder. Wij staan als mens onbewust onze onafhankelijkheid af aan arts en apotheker. Medicijnen gaan de strijd aan met het symptoom, het gevolg van de vaak diepliggende oorzaak.

Onlangs had ik een gesprek betreffende eventuele hulpverlening bij het vmbo. Daar kreeg ik te horen dat steeds meer leerlingen antidepressiva slikken. Mijn motto: geen medicatie mits echt noodzakelijk en onder goede begeleiding. Een eventuele oorzaak van depressie bij kinderen is vaak een uitzichtloze toekomst, niet weten welk doel zij moeten stellen omdat zij een laag zelfbeeld hebben en weinig zelfvertrouwen.

Volgens ouders is de farmaceutische industrie verantwoordelijk. Mijns inziens niet helemaal waar, artsen schrijven het recept uit en de apotheker geeft de medicijnen aan de cliënt.

Bij ouders ligt een belangrijke taak er te zijn voor je kind met welke klacht dan ook. Het is van belang dat zij zich bewust worden van de gevolgen van de medicatie en wat die kan doen met het kind.

    • Anke Padmos