DE 6 WOON- & LEEFSTIJL TYPES

1DE ONGEBONDENE

12 procent van de Nederlanders

Trefwoorden: vrijheid, tegendraads

De Ongebondene behoort tot de eigenzinnige, non-coformistische `progressieve' Nederlanders, is goed opgeleid (61 procent heeft een universitaire of hbo-opleiding). Materiële zaken worden als enigszins banaal afgedaan, 25 procent heeft geen auto. Belangstelling voor actieve sportbeoefening, cultuur, theater, de Volkskrant, politiek, GroenLinks en D66. Veelal alleenstaand (50 procent). Houdt van uitgaan, stadsbewoner in hart en nieren.

Woonstijl: De Ongebondene besteedt niet veel aandacht aan de woning, die strategisch t.o.v. werk en uitgaan moet liggen. Verbouwen of klussen in huis is niet echt iets voor de Ongebondene: het is zoals het is en als het niet meer bevalt, wordt er verhuisd.

2DE DYNAMISCHE

INDIVIDUALIST

15 procent van de Nederlanders

Trefwoorden: succesvolle carrière, sportiviteit

Dynamische Individualisten ontlenen hun status aan hun baan, carrière of positie op de maatschappelijke ladder. Bezit van 2de (of 3de) auto is onder hen het hoogst. Goed opgeleid, meest hbo. Leeft in gezinsverband, waarin iedereen z'n eigen gang gaat. 66 procent heeft bovenmodaal inkomen, 27 procent is directeur, manager of eigenaar van bedrijf. Belangstelling voor (financieel) nieuws, de beurs, beleggen, leest NRC Handelsblad, Het Financieele Dagblad, FEM, etc. Ook Journaals en actualiteitenprogramma's worden goed gevolgd. Weten is belangrijk, kennis = macht. Woonstijl: Luxueus en exclusief wonen belangrijk; trendvolger, dus: grote keuken met kookeiland, luxe (tweede) badkamer, et cetera. Koopt in luxe woonspeciaalzaken, bijvoorbeeld Jan des Bouvrie; is bepaald geen `klusser', daar heeft hij `een mannetje' voor, maar weet wel precies wat hij wil en zal de keuze van materialen dan ook niet aan dat `mannetje' over laten.

3DE VERANKERDE

21 procent van de Nederlanders

Trefwoorden: geborgenheid,

huiselijkheid (ideaal gezin)

De Verankerde is nauwelijks carrièregericht: het gaat veelal om (lagere) employés met een middelbare of lagere beroepsopleiding, een modaal inkomen en weinig ambities. Werken doe je voor je gezin: huiselijkheid, knus wonen, ouderwets gezellig, geborgenheid en een gelukkig gezin zijn belangrijk. Krant: De Telegraaf, Algemeen Dagblad, regionale kranten. Verhuist niet snel uit geboortestreek, groot sociaal netwerk.

Woonstijl: Houdt van klussen, vooral om woning knusser te maken. Ideeën daarvoor van kennissen of woonprogramma's tv. Huis knus vol, tuin is er voor de ruimte.

4DE TERUGTREDER

17 procent van de Nederlanders

Trefwoorden: afhankelijkheid,

passiviteit

De meerderheid van de Terugtreders is 55+; driekwart is alleenstaand. Opleiding en inkomen laag, evenals autobezit. Een belangrijk gedeelte van de Terugtreders is huisvrouw, gepensioneerd, werkloos of in de WAO. Ziet zich geplaatst in een (technologische) samenleving waarin het moeilijk is de weg te vinden. Overal zien ze zich geconfronteerd met ingewikkelde apparaten, beeldschermen, elektronische pasjes, regelgeving, formulieren, etc. tot en met kantoren van officiële instanties op onbereikbare industrieterreinen met straatnamen en nummeringen die een studie vergen. Een belangrijk gedeelte van de maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen decennia is aan deze groep voorbij gegaan. Is en voelt zich dan ook afhankelijk van anderen om de weg te kunnen vinden in de huidige samenleving.

Woonstijl: Trekt zich graag terug in huis. Zoek overzichtelijke, voor hem of haar veilige woonomgeving. Wil graag veel voorzieningen in de buurt (stadscentrum).

5DE SAMENLEVER

17 procent van de Nederlanders

Trefwoorden: huiselijkheid,

sportiviteit

Samenlevers zijn doorsnee jonge gezinnen, tussen de 25 en 40 jaar oud; middenpositie tussen carrièregericht en het gezinsgericht. Ze zijn `gewone' Nederlanders, een leuk, jong gezin dat midden in de samenleving staat, goede buur.

Woonstijl: Gezelligheid wordt zowel gevonden binnen het eigen gezin als in de vriendenkring. Ook de directe woonomgeving speelt hierin een rol, familie speelt een minder belangrijke. `Verankerd' in de woonomgeving, niet vanwege geboorte, maar door het werk, de kinderen en de sportvereniging. Huisinrichting praktisch. Drukker met kinderen dan met tuinieren.

6STILLE LUXE

18 procent van de Nederlanders

Trefwoorden: huiselijkheid,

ideale gezin

Doorsnee gezinnen van 40 tot 50 jarigen, aan de vooravond van het `empty nest' Houden van gezelligheid. Stille Luxe-mensen zijn sportief, sociaal en bezig met en in het huis en de tuin. Nadrukkelijk meer thuis met klussen en tuinieren bezig dan Samenlevers. Woonstijl: Klusjes thuis doen ze zelf, maar beperkt van schaal: kleine aanpassingen en onderhoud. Woninginrichting is functioneel: gemak in onderhoud staat bijvoorbeeld bij aanschaf meubelen voorop.

Voor een uitgebreide

interactieve woon- en

leefstijltest: ga naar

www.denationalewoontest.nl