Danger Mouse:

Het meest relevante en opwindende pop-album van dit moment is niet in de winkel te koop. Hiphopdeejay Danger Mouse uit Los Angeles kwam op het lumineuze idee om de acapellaversie van het vorig jaar verschenen Black Album van rapper Jay-Z te mixen met gesampelde muziekfragmenten van de witte dubbelelpee van The Beatles uit 1968. Het resultaat doopte hij The Grey Album en bij gebrek aan toestemming uit het Beatleskamp bracht hij zijn experimentele samplekunstwerk in kleine oplage uit als bootleg-cd. De muziek vond zijn weg naar internet en platenmaatschappij Capitol van The Beatles dreigde met rechtzaken. Internetactiegroep Downhill Battle organiseerde een ongekend staaltje van burgerlijke ongehoorzaamheid, toen 24 februari werd uitgeroepen tot `Grey Tuesday'. Die dag maakten ze The Grey Album via een netwerk van websites beschikbaar om gratis te downloaden. Binnen een etmaal werden wereldwijd meer dan een miljoen mp3-muziekbestanden verspreid.

DJ Danger Mouse blijft koel onder alle ophef en beroept zich op liefde voor muziek als enige drijfveer. Daar mag aan worden toegevoegd dat hij een groot innovator is, die in de geest van John Lennon handelde toen hij drumbeats van Ringo Starr, gitaarpartijen van George Harrison en zangfragmenten van Paul McCartney naar eigen inzicht door elkaar husselde in een virtuoze collage van rock uit de sixties met het hiphopgevoel van nu. Hij koppelt de teksten van Jay-Z aan stukjes uit `Helter skelter', `While my guitar gently weeps' en `Happiness is a warm gun' alsof hij de tussenliggende 35 jaar met de lichtsnelheid overbrugt. Ringo's drums veranderen in dwingende breakbeats en zelfs in het klavecimbel-intro van `Piggies' vindt Danger Mouse samplemateriaal dat funkier klinkt dan Lennon & McCartney het ooit voor mogelijk hebben gehouden. Niemand houdt dat tegen als het zó goed en fantasierijk gebeurt; zelfs Yoko Ono niet. Via een file-sharingsysteem als Kazaa zijn de twaalf mp3's van The Grey Album eenvoudig op internet te vinden.

The Grey Album

(bootleg/internet)

©©©©©

    • Jan Vollaard