Broederstrijd Tamil Tijgers verscherpt

De broederstrijd van de Tamil Tijgers in Sri Lanka heeft zich verscherpt. De commandant van de rebellen in het noorden, Prabhakaran, heeft zijn rivaal in het oosten, kolonel Karuna, met de dood bedreigd.

De onderlinge strijd tussen de Tamil Tijgers begon toen de oostelijke commandant Karuna zich onlangs met 6.000 strijders afsplitste van het 15.000 man sterke leger van de Tamil Tijgers. Het is onduidelijk wat de aanleiding is. De Tamil Tijgers strijden al ruim twintig jaar voor onafhankelijkheid.

De bedreigingen aan het adres van de afvallige commandant Karuna, zijn gisteren bekend gemaakt op de website van de `Liberation Tigers of Eelam'.

De verdeelheid tussen de rebellen komt aan de vooravond van parlementsverkiezingen, komende vrijdag. De uitslag is van groot belang voor het lot van het vredesproces tussen de Tamil Tijgers en de regering in Colombo, dat twee jaar geleden van start ging. Afgelopen herfst liep het vast toen de Sri-Lankese president Kumaratunga ingreep. Zij vindt dat premier Wickremesinghe, haar politieke aartsrivaal, teveel toegaf aan de eisen van de Tamil Tijgers. Door nieuwe verkiezingen hoopt Kumaratunga dat haar partij ook een meerderheid haalt, waardoor zij meer grip krijgt op het vredesproces.