Beurs van de beurs

Aangeslagen (on)ervaren beleggers zijn al jaren bezig om hun verliezen financieel en geestelijk te verwerken. Beurs van de beurs willen ze niets horen van weer investeren in beweeglijke aandelen. Dat is niet verstandig, want die bieden op vermeende dieptepunten de kans om goedkoop te kopen en daardoor meer rendement te behalen, op vermeende hoogtepunten. Dat heet actief beleggen, en is een van de vele beleggingsstrategieën. Het deelnemen in een pensioenfonds is ook zo'n strategie, hoewel niemand dat zo bekijkt. Eigenlijk belegt bijna iedereen in aandelen, direct of indirect, bewust of onbewust.

Een beurse belegger kritiseert de opruimingsstrategie (buy low, sell high) uiteengezet in deze rubriek van 13 maart. ,,Immers het heilige geloof in de onzichtbare hand verkondigt dat de marktprijzen altijd juist zijn. Je betaalt dus nooit te veel en ontvangt nooit te weinig. De voorspellende waarde van de markt (men beweert dat aandelen een half jaar vooruitlopen op de economie) is blijkbaar nul, want sinds 1997 werden mijn beleggingen steeds minder waard.''

Dat is jammer, want dan miste deze lezer de niet te missen internethausse tot medio 2000. Op dat hoogtepunt had hij winst kunnen nemen door te verkopen en een paar jaar later had hij goedkoper terug kunnen komen; bijvoorbeeld tijdens de aanval op Irak, toen zowel de goede als de slechte aandelen in de opruiming gingen. Deze rubriek wees daar toen op. Maar wanneer je gelooft dat die afbraakprijzen de juiste waarde weergeven, volgens die onzichtbare hand, en er daarom geen extra rendement (koerswinst plus dividend) haalbaar is, dan kan je beter niet beleggen in aandelen. Het kopen op een dieptepunt (buy on dips) is een oude, verstandige tactiek.

De teleurgestelde lezer gelooft daar niet in. ,,De ervaring leert dat het altijd lager kan. We horen zo vaak dat het dieptepunt is bereikt en het weer omhooggaat. Het is waar dat de beurs sinds de oorlog in Irak niet meer zo diep is gezonken, maar je moest wel scherp aankopen om daarvan te profiteren. Ik had in het laatste kwartaal van 2002 gespreid in Aegon belegd. Historisch lage koers, mooi dividend, en in het laatste kwartaal gaan de koersen doorgaans omhoog. Omdat ik vier maanden te vroeg instapte, zit ik nog in de min en haal niet de ruim 40 procent winst uit uw voorbeeld.''

Ja, natuurlijk kan het altijd lager of hoger. Je moet niet het maximaal haalbare uit de beurs willen halen. Dat kan niet. En die onzichtbare hand bestaat niet. Het gaat er om dat je voor jezelf een redelijk rendement maakt, op termijn. Dus niet per se binnen een maand, een kwartaal of een jaar. Zo denkt en handelt een handelaar of een beleggingsfonds dat zich moet verantwoorden tegenover deelnemers, maar niet een gewone belegger. U haalt al meer dan de spaarrente met het dividend van Aegon. De rest komt wel. Geduld.

Wanneer beleggen in de aandelen van bedrijven te moeilijk is, kan je je geld in een aandelenbeleggingsfonds stoppen. Dan denkt en zweet een ander voor je. Ook daarmee had de lezer geen succes. ,,Uw advies is om regelmatig te beleggen in een wereldwijd beleggingsfonds. Je mist dan de lucratieve dalen en toppen. Zo koop ik sinds oktober 2001 elke maand aandelen Robeco. Opbrengst tot nu toe -11 procent, inclusief dividend. Ik merk niets van de fantastische koersstijgingen in 2003. Ik stapte naar Robeco over, omdat het Ohra Aandelen Fonds het rampzalig deed. Mijn rendement daar was -62 procent. Ik leed van 1998 tot 2002 forse verliezen. Pas vorig jaar maakte ik een winstje van 2,6 procent.''

Deze lezer gelooft niet dat aandelen op de lange termijn meer opleveren dan andere beleggingen. ,,De timing is belangrijker. Die levert driekwart van de opbrengst over een periode van 30 tot 40 jaar. Ik voel een ernstig gebrek aan een methode met een beperkt risico en een reëel rendement.''

Een beproefde, succesvolle methode, vooral voor onervaren of luie beleggers, is het middelen: elke maand automatisch een vast bedrag in een aandelenbeleggingsfonds stoppen. Qua timing en risico werkt die prima, want voor dat vaste bedrag koop je meer aandelen bij lagere koersen en minder bij hogere. Zo geredeneerd was het niet verstandig om over te stappen van Ohra naar Robeco, er van uitgaande dat Ohra zich herstelt.

    • Adriaan Hiele