Athene

Apollo, zoon van Zeus en Leto, god van het goede, het schone en de harmonische rust was Griekenland donderdag 25 maart gunstig gezind. De zon scheen overvloedig toen rond het middaguur in Olympia het olympisch vuur werd ontstoken door de actrice Thalia Prokopiou in de hoedanigheid van de olympische `hogepriesteres'. Daaraan voorafgaand reciteerde Takis Doxas het gedicht `Het licht van Olympia'.

25 maart is ook een nationale Griekse feestdag waarop wordt herdacht dat op die dag in 1821 het startschot klonk dat de Ottomaanse overheersers uiteindelijk zou vellen. Dus had iedereen vrij en dus trokken vele tienduizenden naar Olympia om met eigen ogen te zien hoe het olympisch vuur werd ontstoken. Maar omdat voor slechts 10.000 bezoekers plaats was, onstond dús een klein probleem. Door de zeer strenge veiligheidsmaatregelen kwam niemand zonder kaart door het kordon heen. Mensen trachtten zelfs via de rivier het kordon te omzeilen, maar voor de meesten restte niets anders dan op afstand te blijven. Er komen echter genoeg mogelijkheden het vuur te zien voorbijkomen: tot 31 maart wordt het over de Peleponnesus en andere Griekse regio's gedragen, vanaf 3 juni begint de vlam een reis om de wereld om op 9 juli weer in Griekenland aan te komen. Vanaf die dag tot 13 augustus doorkruist de vlam het hele land. En Apollo zal zien dat het goed is en dat de Olympische Spelen kunnen beginnen.

Dit is de 30ste aflevering in een serie over de Olympische Spelen.

    • Anna Visser