Angst slechte raadgever

Wij staan voor de keuze van een hypotheek. Bij spaarhypotheken zit daar een levensverzekering aan gekoppeld. Als ik het goed begrijp, betekent dit dat wij ons daarin opgebouwde kapitaal kwijt zijn wanneer de verzekeraar failliet gaat. Hoe groot is die kans? Is dat al eens voorgekomen? Vorig jaar gingen er verzekeraars door een diep dal door de dalende aandelenkoersen op de beurs en de overstromingen in Duitsland. In hoeverre kwamen (levens)verzekeraars toen in de problemen? Wat toen gebeurde, komt de komende dertig jaar nog wel eens vaker voor, lijkt me. Een belangrijke ontwikkeling is het terrorisme. Welke invloed heeft deze op verzekeraars? Ik begrijp dat u geen kristallen bol bezit. Toch ben ik benieuwd naar uw visie. Wij kunnen ook een annuïteitenhypotheek nemen, waarbij we periodiek en direct aflossen op onze schuld.

(M. van B.)

Angst is een slechte raadgever. U stelt vragen waar niemand een antwoord op kan of wil geven. De Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) houdt zich hier beroepshalve mee bezig, maar geeft u vast geen serieus antwoord (055-3576677, www.pvk.nl). Deze website is doorgeschakeld naar De Nederlandsche Bank, die samenwerkt met de PVK. Toezichtslijn: toezichtslijn@pvk.nl of 0900-530 0530 (0,35 euro/gesprek). Het lijkt me het beste dat u een annuïteitenhypotheek sluit, dan hoeft u niet wakker te liggen van uw verzekeraar.

    • Adriaan Hiele