Adieu Aznar, welkom Zapatero

De Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders heeft gisteren afscheid genomen van José Maria Aznar, de Spaanse premier die acht jaar lang deeluitmaakte van het belangrijkste politieke orgaan van de Europese Unie.

De scheidende Spaanse premier, wiens conservatieve partij twee weken geleden onverwacht de verkiezingen verloor, werd van verschillende zijden lof toegezwaaid. Maar de Franse president Jacques Chirac liet niet na er tijdens zijn persconferentie na afloop van de Eurotop aan toe te voegen dat hij hoopte op betere relaties met Spanje onder Aznars opvolger, de sociaal-democraat José Luis Rodrigues Zapatero.

,,De eerste uitlatingen van Zapatero zijn interessant, hij was erg open. Ik hoop dat de lijnen tussen Spanje en Frankrijk en Duitsland versterkt worden'', aldus Chirac.

De betrekkingen tussen beide landen en Spanje verslechterden ten tijde van de Irak-crisis, waarin Aznar de zijde van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië koos. Zapatero zei na zijn zege de relatie met de Europese partners Duitsland en Frankrijk te willen verbeteren.