60+, 70+, 80+, 90+, 100+: VOOR OPA EN OMA HET NIEUWE SENIOREN-MOBIELTJE

De ouderenbond Anbo brengt deze zomer een nieuwe, gebruiksvriendelijke mobiele telefoon voor senioren op de markt. Het seniorenmobieltje gaat de Anbofoon heten.

Na een peiling onder de doelgroep bleek dat veel ouderen wel een mobiele telefoon hebben, maar die niet gebruiken. Ze vinden het toestel te ingewikkeld, en de toetsen te klein. Vandaar dat de Anbo met fabrikanten van mobiele telefoons, zoals Nokia, ging praten of er niet een seniorenmobieltje ontwikkeld kon worden. Maar de grote mobieltjesmakers zagen daar niets in, zegt Anbo-voorlichter Frank van der Aa. ,,Dus hebben we zelf een bedrijf gezocht dat met ons een seniorenmobieltje, de Anbofoon, wilde ontwikkelen'', vertelt hij.

Dat bedrijf werd Mottoproducts BV, dat samenwerkt met een Zwitsers bedrijf dat mobiele-telefoontechniek levert. Het resultaat komt in juni op de markt. Het is een simpel te bedienen mobiele telefoon met een minimum aan knoppen en een groot beeldscherm. De telefoon heeft extra mogelijkheden die op verzoek ingeschakeld kunnen worden. Zoals een alarmknop, waarbij de beller 24 uur per dag via het global positioning systeem (GPS) gelokaliseerd kan worden door de dichtstbijzijnde hulpverlener. ,,Dat verhoogt het gevoel van veiligheid'', aldus Van der Aa. Ook kunnen een sms-optie en een navigatiesysteem gekozen worden. Voor slechtzienden en blinden is er de mogelijkheid om te bellen met spraakherkenning. De Anbofoon gaat 299 euro kosten, abonnementskosten 14,95 per maand. Voor meer informatie:

Anbo, tel. 030-2330060, www.anbo.nl

GROOT BEELDSCHERM: Bellen kan via foto-telefoonboek op groot beeldscherm, 4x7 centimeter. Foto's kunnen je laten langsrollen (scrollfunctie). Druk op de foto van kind, kleinkind, etc. en toestel belt het nummer van die persoon

WEINIG TOETSEN: De Anbofoon heeft slechts een alarmknop en twee toetsen om het scherm te bedienen. Vergrote toetsenbordcijfers komen op het beeldscherm, en kunnen op dat scherm `ingedrukt' worden

ALARMKNOP: 24 uur per dag kan de alarmknop ingedrukt worden. Een alarmcentrale ziet dan via GPS (global positioning system) waar het slachtoffer is en stuurt de dichtsbijzijnde hulpverlener. Ook navigatie-optie (stratenzoeker)

HANDSFREE: Zonder handen bellen kan met een speciale halshanger

SERVICE: Anbo-servicemensen installeren het foto-telefoonboek bij aanschaf, of de eigenaar doet het zelf thuis via de computer

    • Paul Steenhuis