08001:

08001 is geen band maar een project van producer Julián Urigoitia Beltrán, geboren en getogen in Barcelona. Genoemd naar het postcodenummer van de garage-studio in de multiculturele wijk Raval waar deze jonge hond een half jaar open huis hield. En daarbij onder andere zeven vocalisten trok die in hun kielzog allemaal hun eigen helden binnensmokkelden. In `Lack of love' klinken sterke echo's van Bob Marley en in `Chelay' met in de hoofdrol de Française Maria Pinto moet je denken aan de bijna vergeten Britse sirene Kate Bush. Dat de uitkomst van deze `mestizaje' – er zit ook flamenco en `India' in – niet chaotisch of vrijblijvend klinkt, is waarschijnlijk te danken aan de arrangementen van de Argentijnse bassist Christian Callens en de basisband met drums, cello, viool en gitaar. Al kan de licht melancholische sfeer die zo kenmerkend is voor deze cd natuurlijk ook te danken zijn aan de soort thee die Beltrán tijdens al die informele sessies schonk.

Raval ta Joie

(Organic 1013,

distr. lc music) ***

    • Frans van Leeuwen