Zoete wraak Kezman en Van Bommel

Voorzitter Harry van Raaij had het zelf niet mooier kunnen bedenken dan het scenario dat zich gisteravond in het Philips-stadion voltrok. Aan de hand van de door hem in de etalage geplaatste topscorer Mateja Kezman en aanvoerder Mark van Bommel behaalde PSV een klinkende 3-0 overwinning op Auxerre.

Voor de derde keer in vier jaar staat de club in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi. Met een dubbele ontmoeting tegen Newcastle United (op 8 april eerst thuis, de return is op 14 april in Engeland) in het vooruitzicht is de crisissfeer in Eindhoven voorlopig weer verdwenen.

De 67-jarige Van Raaij stelde na afloop in de catacomben van het stadion met een glimlach op zijn gezicht vast dat zijn uitlatingen van vorige week ,,nog niet eens zo slecht hadden uitgewerkt''. Tegen Auxerre zag de na dit seizoen vertrekkende preses bij de dragende spelers van PSV weer het vuur dat hij in de Nederlandse competitie wel eens gemist had.

,,Ik ben trots op de jongens dat ze zich vanavond voor honderd procent hebben gegeven'', stelde Van Raaij. ,,Dit is het PSV dat ik graag wil zien. Ze hoeven niet altijd top te spelen, als de bezieling er maar is. Ik heb Kezman en Van Bommel vanavond gecomplimenteerd met hun prestatie. Zo hoort dat.''

Daags voor de ontmoeting in de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi had Van Raaij in een gesprek met Kezman en Van Bommel de kou al uit de lucht proberen te nemen. De clubbestuurder legde nog eens in zijn eigen woorden uit hoe hij zijn opmerkingen over het gewenste vertrek van de twee voetballers had bedoeld. De twee vedettes van PSV namen genoegen met de lezing van de voorzitter die onlangs een bod van Tottenham Hotspur op Van Bommel van de hand wees.

Van Bommel moest na de wedstrijd toegeven dat het duel tegen de nummer vijf van Frankrijk voor Kezman en hemzelf door de affaire ,,een extra lading'' had gekregen. ,,Ik heb eerder al gezegd dat het niet nodig was om Kezman en mij extra op scherp te zetten'', zei Van Bommel. ,,Maar iedereen sprak er toch over de laatste dagen. Voor de wedstrijd hebben Kezman en ik afgesproken dat we rustig moesten blijven. We wisten dat het goed zou komen. Dat je dan ook nog allebei scoort is natuurlijk fantastisch.''

De sportieve wraak van Kezman volgde al na vier minuten. Na een prachtige combinatie met de Zuid-Koreaan Ji-Sung Park legde de Serviër al zijn gram in een schot dat in de korte hoek achter Auxerre-doelman Fabien Cool verdween. Zwaaiend met zijn shirt liep de aanvaller over het veld. In de 27ste minuut herhaalde de spits van PSV hetzelfde ritueel toen hij zijn tweede treffer van de avond maakte. Een lange pass van Young-Pyo Lee werkte Kezman via de binnenkant van de paal binnen. Door het niet eens helemaal gevulde stadion galmde het Batman-deuntje dat altijd na een doelpunt van de nummer negen te horen is.

De aanvaller die afgelopen zaterdag na het gelijkspel tegen NAC Breda nog zonder iets te zeggen was vertrokken, wilde nu wel uitgebreid zijn verhaal doen. ,,Ja natuurlijk wil ik praten'', zei de zichtbaar opgeluchte voetballer. ,,Vandaag is eindelijk een mooie dag voor PSV. Dit was een bijzondere wedstrijd na een moeilijke periode. Ik wist dat de voorzitter het niet slecht bedoelde, maar de communicatie was gewoon niet goed. Iedereen in Brabant weet dat ik altijd gemotiveerd ben. Of het nu tegen FC Zwolle, Feyenoord of Auxerre is maakt niet uit. Ik ben blij dat ik weer twee Europese goals heb gemaakt. En het is ook fantastisch voor Van Bommel dat hij scoorde.''

Nadat de aanvoerder van PSV in de tweede helft met een verwoestende uithaal de eindstand op 3-0 bepaalde, was Kezman de eerste die Van Bommel in de armen vloog. ,,Van Bommel is een fantastische jongen en een fantastische speler'', stelde Kezman. ,,Voor mij is hij één van de besten op zijn positie in Europa. Hij had alleen de pech dat het de laatste tijd wat minder ging. Ik was boos toen de supporters van PSV hem twee weken geleden tegen Feyenoord uitfloten. Dat verdiende hij helemaal niet. Van Bommel gaat zich ook op het Europees kampioenschap deze zomer in Portugal nog wel bewijzen.''

Volgens Van Bommel was de ontlading na het bevrijdende doelpunt zowel voor hemzelf als voor PSV enorm. ,,We beseften dat we vanavond tegen Auxerre nog iets van het seizoen konden maken. Het is dan helemaal mooi als je met een doelpunt een vervelende periode af kunt sluiten. Kezman en ik kunnen het heel goed met elkaar vinden. We zijn altijd blij voor elkaar als één van ons scoort. Dat zag je ook wel bij mijn doelpunt. Kezman was al binnen drie seconden bij mij. Maar we zijn nog niet tevreden. Nu willen we ook verder komen in de het toernooi om de UEFA Cup.''

Voorzitter Van Raaij kon tevreden vaststellen dat zijn op het eerste gezicht wat onhandige actie onbedoeld een uitstekend effect heeft gehad. De marktwaarde van Kezman en Van Bommel is weer gestegen en PSV zit bij de laatste acht ploegen in het toernooi om de UEFA Cup.

PSV

3

AJ Auxerre

0

Ruststand 2-0. 4. Kezman 1-0, 27. Kezman 2-0, 73. Van Bommel 3-0. Schds: Poll (Eng). Tsch: 30.000. Gele kaart: Hofland (PSV), Akalé (Auxerre).

    • Koen Greven