Zakelijkheid bij Indoor Brabant

Indoor Brabant werd jarenlang in het marktcafé `De Meijereijsche Kar' op poten gezet, met potten bier op tafel en veel gezelligheid. Het paardensportevenement heeft nu geen boodschap meer aan dressuurhekjes timmerende vrijwilligers.

Tijdens Indoor Brabant duren de nachten kort. Heel kort. Talloos zijn de anekdotes van bezoekers die na een gezellige avond 's ochtends vroeg wakker werden van de bel die werd geluid door de jury als teken dat de eerste ruiter weer mocht gaan springen. Indoor Brabant was het Bourgondische feest van de paardenliefhebber.

Maar voor het steeds verder in getal afnemende groepje vrijwilligers dat Indoor Brabant elk jaar weer naar het jaarlijkse hoogtepunt van hippisch Nederland voerde, werd de organisatie een steeds zwaardere belasting. Zo zwaar, dat nieuwkomers in het bestuur steeds sneller afhaakten. Niet voor niets zit het huidige bestuur, op één uitzondering na, boven de twintig dienstjaren.

In de ogen van voorzitter Gerrit Jan Swinkels moest het roer drastisch om en daarom wordt Indoor Brabant opgesplitst in een stichting en in een BV. De stichting, het oude Indoor Brabant, geeft aan de eigenaar van de Brabant Hallen, Libema (ook eigenaar van het Autotron), de licentierechten om het concours te organiseren. Dat is de nieuwe BV. De stichting bewaakt de kwaliteit van het evenement en de voortgang van het sportieve gedeelte.

,,Tot de MKZ-crisis dachten wij altijd dat ons evenement niet kapot zou kunnen. We hebben ervan geleerd dat we als organisatie veel meer, en vooral financieel, risico lopen dan we als vrijwilligers ooit gedacht hebben'', zegt Swinkels. Daarbij merkt hij op dat de recessie nadien ook niet ongemerkt aan dit evenement is voorbijgegaan. In een wereld die steeds professioneler wordt en waar steeds meer geld omgaat, is het volgens Swinkels niet meer van deze tijd dat amateurs de organisatie ter hand nemen van een concours met een omzet van meer dan twee miljoen euro. ,,Ik vraag mij soms wel eens af hoeveel goede bestuursleden we hebben weggejaagd omdat we meer keken hoeveel vrije tijd ze hadden dan naar hun managementkwaliteiten.''

Over de sportieve waarde van Indoor Brabant in de toekomst is Swinkels gerust. ,,Wij beperken ons tot het bewaken van de sportieve kwaliteiten van Indoor Brabant en geven de BV de kans om zich zakelijk te profileren.'' Swinkels wil niet verhullen dat hij in het verleden na een wederom geslaagde editie eerst in een diepe zomerslaap viel, om pas in september weer wakker te worden. Dan realiseerde hij zich dat het nog minder dan een half jaar zou duren voordat de volgende editie op het punt van beginnen stond.

Zo doet Swinkels het dus niet meer. Nu staan de eerste afspraken met potentiële sponsors voor volgend jaar al gepland voor komende week. Het stemt Swinkels tevreden dat directeur sportif Frank Kemperman een contract tekent met Libema. ,,Kemperman heeft bewezen zijn vak te verstaan en sportief is bij hem Indoor Brabant in goede handen'', zegt Swinkels, in het dagelijks leven directeur van een keten van crematoria.

Wie denkt dat Swinkels helemaal geen problemen ziet voor de toekomst, komt bedrogen uit. ,,Misschien hebben we in onze wil om alles zo goed mogelijk te doen wel eens te weinig gekeken naar de sfeer die van oudsher bij ons evenement hoort. Wij kunnen nu dan ook eindelijk weer op zoek naar echte paardenmensen in ons bestuur, om te zorgen dat Indoor Brabant wel een paardenevenement blijft en niet verwordt tot een evenement waar toevallig ook paarden rondlopen.''

Dressuurhekjes timmerende bestuursleden heeft hij niet meer nodig en managementkwaliteiten zijn ingehuurd. Maar mensen met paardenbloed heeft Swinkels broodnodig om Indoor Brabant het topconcours van Brabant te laten blijven.

    • Jacob Melissen