VS willen dat OPEC meer olie oppompt

De Verenigde Staten willen dat oliekartel OPEC de olieproductie opvoert. De regering in Washington hoopt zo de olie- en benzineprijzen naar beneden te krijgen.

De gesprekken tussen de Bush-regering en de organisatie van olie-exporterende landen vinden plaats minder dan een week voor de officiële OPEC-vergadering in Wenen. Tijdens deze bijeenkomst zou het kartel eigenlijk een geplande productieverlaging doorvoeren, maar of de daling doorgaat, is onzeker.

De olieprijs is de afgelopen maanden sterk gestegen, voornamelijk door grote vraag uit Azië, de angst voor terroristische aanslagen en de vrees voor een productieverlaging door OPEC. De Amerikaanse oliesoort West-Texas Intermediate (WTI) steeg vorige week nog tot boven de 38 dollar per vat, het hoogste punt in dertien jaar, en noteerde gisteren 35,73 dollar, een plus van 22 cent vergeleken met de dag daarvoor. Een vat Brent Noordzee-olie kostte vanmorgen 32,04 dollar, een stijging van 21 cent. Er is de Amerikanen veel aan gelegen om meer olie in de markt te krijgen en zo de prijs te verlagen. De hoge olieprijs is niet alleen een gevaar voor het economische herstel, het zorgt ook voor hoge benzineprijzen. De benzineprijs in de VS staat momenteel op een recordhoogte van 1,74 dollar per gallon (3,8 liter), een ontwikkeling die de regering-Bush zal willen keren in het huidige verkiezingsjaar. In Nederland verhoogde energieconcern Koninklijke/Shell vanmorgen de adviesprijs voor euro ongelood tot 1,225 euro per liter, de hoogste prijs in twaalf maanden.

,,Wij hopen dat OPEC doorgaat met het verhogen van de productie'', zei Andrew Card, de stafchef van president Bush, gisteren in een interview op de Amerikaanse televisie. ,,Wij praten met onze bondgenoten binnen het kartel om zeker te stellen dat de olie blijft stromen.'' De Amerikanen vrezen dat de benzineprijs tegen de zomer verder zal stijgen als de zomervakantie begint en het verbruik traditioneel sterk toeneemt.

De VS zal vooral spreken met Saoedi-Arabië, het machtigste OPEC-lid. De Saoediërs zijn een van de weinigen binnen het kartel die de productie kunnen verhogen, de meeste leden produceren op of nabij hun volledige capaciteit. Of Riad de productie wil verhogen, is de vraag. Een onderzoek van het Britse persbureau Reuters toonde gisteren aan dat de Saoediërs zich voorbereiden de productie te verlagen.

OPEC, dat in eenderde van de wereldwijde vraag voorziet, sprak vorige maand af de productie met een miljoen vaten te verminderen naar 23,5 miljoen. Ook zouden leden zich gaan houden aan bestaande afspraken wat nog eens verlaging betekende van 1,5 miljoen vaten. Deze afspraken zijn nog niet uitgevoerd en diverse leden van de OPEC hebben gezegd dat ze willen wachten met de voorgestelde verlaging.