Veroordeling Israël door VS voorkomen

De Verenigde Staten hebben vannacht hun veto uitgesproken tegen een resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin de Israëlische liquidatie van Hamasleider sjeik Ahmed Yassin werd veroordeeld. Volgens Washington was de resolutie eenzijdig omdat zij de terreurdaden van de Palestijnse moslimextremistische organisatie Hamas negeerde. Critici op hun beurt meenden dat de VS met hun veto het Israëlische liquidatiebeleid de facto accepteren.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, John Negroponte, had geëist dat in de resolutie met zoveel woorden melding zou worden gemaakt van aanslagen van Hamas en andere extremistische groepen op Israël. Algerije, de sponsor van de resolutie, verzette zich echter tegen het noemen van namen van groepen of het opsommen van specifieke aanslagen. Wel werd in de resolutie ,,alle terreur tegen burgers'' veroordeeld. Uiteindelijk stemden elf landen waaronder Frankrijk en Spanje vóór, onthielden drie – Groot-Brittannië, Duitsland en Roemenië – zich van stemming en stemde één (de VS) tegen.

Sjeik Yassin, geestelijk leider van Hamas, werd maandag in Gaza gedood bij een gerichte Israëlische helikopteraanval. Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor talrijke terreuracties. Volgens de Israëlische ambassadeur, Dan Gillerman, zou de Veiligheidsraad ,,een onvergeeflijke daad van schijnheiligheid'' hebben verricht als hij ,,was opgekomen voor een man wiens levenswerk de vernietiging van vrede was''. Hij kritiseerde ,,die leden van de raad die recentelijk slachtoffer werden van afschuwelijke terreur'' en die voor de resolutie hadden gestemd. Daarmee verwees hij onder andere naar Spanje.