Verdachte Madrid komt uit Darmstadt

Een van de deze week in Spanje aangehouden verdachten van de aanslagen van 11 maart woonde waarschijnlijk geruime tijd in het Duitse Darmstadt. Politie en openbaar ministerie hebben gisteravond in die stad huiszoeking verricht.

Woensdag zou in Spanje een inwoner van Darmstadt zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen. Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat het om een in 1975 geboren Marokkaan die sinds vorig jaar in Darmstadt elektrotechniek studeert.

De Duitse autoriteiten bevestigden dat er in Darmstadt huiszoeking werd verricht in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Madrid, maar gaven verder geen commentaar. De procureur-generaal bij het hoogste federale gerechtshof, Generalbundesanwalt Kay Nehm, heeft het onderzoek in de zaak naar zich toe getrokken.

Een aantal Duitse media speculerrt sinds gisteravond over de vraag of de aanslagen van Madrid in Duitsland voorbereid zijn. Ochtendblad Die Welt meldt op basis van anonieme bronnen dat de Duitse veiligheidsdiensten een lijst van ongeveer driehonderd personen hebben samengesteld die bereid zouden zijn tot het plegen van aanslagen. De man in kwestie zou ook op die lijst voorkomen. Over de aard van zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de forensentreinen is niets bekendgemaakt. Volgens de Duitse nieuwszender n-tv woonde de man al jaren legaal in de deelstaat Hessen.

Ook een aantal daders van de zelfmoordaanslagen in New York en Washington in september 2001 kwamen uit Duitsland. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily zei woensdag dat de regering de mogelijkheid moet krijgen om buitenlanders het land uit te zetten als ze worden verdacht van terroristisceh activiteiten.

In totaal zijn nu negentien, vooral Marokkaanse, mannen opgepakt in verband met de aanslagen in Madrid. Elf van hen zijn in voorlopige hechtenis genomen.