Turkse vrouw opgespoord via internet

De Turkse vrouw die twee weken geleden in Koog aan de Zaan door haar man werd vermoord, is door hem opgespoord via de internetsite van hun gemeenschappelijke zorgverzekeraar Agis.

Aan de hand van een postbusnummer dat daar werd getoond, wist hij haar schuiladres te achterhalen. Dat is vanmorgen bevestigd door een woordvoerder van de politie Zaanstreek/Waterland. Agis ontkent dat het onderduikadres van het slachtoffer via hun website was te vinden. ,,Er werd uitsluitend een postbusnummer vermeld'', aldus een woordvoerster van Agis.

Agis wilde vanmorgen niet zeggen of de adreswijziging door de Turkse vrouw zelf was ingetikt, of dat dit door de zorgverzekeraar is gedaan. ,,Lopende het politieonderzoek kan ik daar geen mededelingen over doen'', aldus de woordvoerster. Wel heeft Agis de website zodanig aangepast dat adresgegevens niet meer worden getoond. Mustafa B., die heeft bekend zijn vrouw te hebben doodgeschoten voor de ogen van hun drie kinderen, en zijn vrouw Gül hadden een gemeenschappelijke ziektekostenverzekering bij Agis. Via hun unieke verzekerdennummer en hun geboortedata hadden beiden toegang tot de website van Agis.

De vrouw, die jarenlang door haar man werd mishandeld en bedreigd, zat eerder met haar kinderen (5, 11 en 12 jaar) in opvanghuizen in Vlissingen, Nijmegen en Alkmaar. Ook daar werd ze binnen enkele weken door haar man getraceerd. De politie wil niet zeggen of dat eveneens via de website van de zorgverzekeraar gebeurde. De vrouw had een scheiding van haar man in werking gezet. Haar advocaat, Jan Berendsen, zei vanmorgen dat de rechtbank in Zutphen zich op 16 maart zou hebben gebogen over een omgangsregeling voor Mustafa B. met zijn drie kinderen. ,,Ik had de hoop dat als dat eenmaal was geregeld, hij zijn vrouw met rust zou laten'', aldus Berendsen. De vrouw werd op 12 maart neergeschoten.

De Turkse had Berendsen laten weten niet zelf naar de zitting in Zutphen te zullen komen omdat ze vreesde door haar man te worden vermoord. ,,Ik kom me niet voorstellen dat hij dat écht zou doen'', aldus Berendsen. De advocaat is gisteren door de politie geïnformeerd over het postbusnummer op de internetsite van Agis.

Volgens de politie in Zaanstreek/Waterland maakt deze zaak duidelijk dat aan de zegeningen van internet ,,ook risico's kleven''. ,,We moeten ons dwingender gaan afvragen hoe we precies met open bronnen als het internet omgaan'', zegt de woordvoerder.