Treinverkeer stil na bommeldingen

Het treinverkeer is gisteren ernstig gehinderd door drie valse bommeldingen: op het Centraal Station van Amsterdam, op het NS-station van Roosendaal en op het Centraal Station van Leiden. In alle gevallen zijn de treinen van en naar de stations op last van de politie urenlang stilgezet.

In Amsterdam kreeg de politie rond 13.15 uur een bommelding, die zij ,,zeer serieus'' nam. Ze liet het station direct ontruimen. Reizigers, NS- en winkelpersoneel werden richting Damrak geleid, terwijl trams, bussen en metro's de omgeving van het station meden. De veerboten achter het station gingen tijdelijk uit de vaart. Bomexperts doorzochten het station, maar troffen geen bommen aan. Amsterdam CS en het spoor werden rond 14.30 uur weer vrijgegeven.

Ongeveer tegelijkertijd met de melding in Amsterdam kreeg de politie in Roosendaal een telefoontje waarin een onbekende aankondigde dat er een bom was geplaatst op het plaatselijke station. De politie liet het station ontruimen, alsmede de post van de verkeersleiding. Het treinverkeer in West-Brabant en Zeeland lag daardoor urenlang stil.

Het zogenoemde bomverkennersteam was nog met het onderzoek in het station bezig toen in Roosendaal een telefonische melding binnenkwam dat zich in de trein Brussel-Amsterdam een of meer personen bevonden die hadden te maken met de (valse) bommelding op het station. De politie liet deze trein op het station van Oudenbosch stoppen, en controleerde de uitgestapte 130 passagiers één voor één. Ze vond geen explosieven, maar arresteerde later in Roosendaal een reizigster. Zij is inmiddels verhoord, aldus het openbaar ministerie (OM) in Breda. ,,Ze is nog steeds verdachte, maar wel weer op vrije voeten'', aldus het OM vanochtend.

Op het Centraal Station van Leiden kwam gisteravond een bommelding binnen, waarna de politie het station tweeënhalf uur ontruimde. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onderzocht een verdacht pakketje, maar stelde vast dat het geen explosieven bevatte. Wat er wel in zat, wilde de politie niet zeggen.

Rond half elf gaf de politie de NS opdracht het treinverkeer van en naar Leiden stil te leggen. Op dat moment waren enkele honderden reizigers op het station aanwezig. De politie gaf de sporen rond één uur afgelopen nacht vrij.