Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van architect Rem Koolhaas, bekend van o.a. de nieuwe Nederlandse ambassade in Berlijn, Kunsthal en het ontwerp voor het hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie in Peking. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een debat tussen de oud-VVD-ministers Frank de Grave en Hans Dijkstal en de kersverse anti-terreurcoördinator Gijs de Vries over terrorisme n.a.v. de aanslagen in Madrid en de EU-top in Brussel over dit onderwerp. De Grave vertelt ook over zijn overstap naar het College Tarieven Gezondheidszorg. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Deadly arts: La savate. Portret van de vrijwel onbekende Franse vechtsport savate (Frans boksen) die meer dan 200 jaar geleden in de straten van Parijs is ontstaan. National Geographic, 22.00-23.00u.

Factor: Horen, zien en zwijgen. Reportage over het dagelijkse leven op Zweedse moslimscholen: slaan, de wet ontduiken en leerlingen van westerse invloeden weghouden. Op deze manier proberen schooldirecteuren in de gunst te komen van conservatieve moslimouders die de schoolkeuze van hun kind bepalen. Ned.1, 22.42-23.07u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met o.a. Cobra-schilder Constant (84) en zijn vrouw Trudy. Katie Melua treedt op met The Closest Thing To Crazy. RTL4, 22.30-23.30u.

SPORT

Studio sport. Oud-tafeltennisster Bettine Vriesekoop volgt in de eerste aflevering van een achtdelige serie amazone Anky van Grunsven die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Athene. Vriesekoop bezoekt de trainingen en traint mee. Ned.2, 22.55-23.32u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Het uur van de wolf: Howlin' Wolf. Portret van bluesgitarist en zanger Howlin' Wolf die in 1976 overleed. Gisteren door Frans van Leeuwen besproken. Ned.3, 21.00-22.00u.

Missie Kilimanjaro. Eerste aflevering van een achtdelige avontuurlijke afvalrace in Afrika met tien kandidaten die onder primitieve omstandigheiden de top van de Kilimanjaro dienen te bereiken. Onderweg worden ze getest op doorzettingsvermogen, samenwerking, intelligentie en fysieke conditie. Ned.1, 21.47-22.42u.

FILM

The Exorcist (William Friedkin, 1973, VS). Fameuze, even `blasfemische' als dure en succesrijke griezelthriller waarin Ellen Burstyns dochter Linda Blair door de duivel is bezeten. Priester Max von Sydow komt in actie. Film trakteert op spectaculaire `special effects', maar heeft opmerkelijk weinig te vertellen. Toch kreeg het scenario van William Peter Blatty een Oscar. Kreeg twee vervolgen. Net5, 22.00-0.30u., met reclame.

A Bronx Tale (Robert De Niro, 1993, VS). Charmant regiedebuut van De Niro naar de jeugdherinneringen van Chazz Palminteri aan de New Yorkse wijk in de jaren zestig. Negenjarige zoon van buschauffeur De Niro wordt beschermeling van moralistische maffiabaas (Palminteri zelf). Canvas, 23.50-1.50u.

Der Krieger und die Kaiserin (Tom Tykwer, 2000, Duitsl.). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.52-1.57u.

Ma vie en rose (Alain Berliner, 1997, Bel./Fr./Eng.). Sympathieke tragikomedie van Waalse debutant over een jongen die liever een meisje had willen zijn. Geen ernstige film over de oorsprong van transseksualiteit, eerder een film over intolerantie en het recht om af te wijken. Ned.1, 0.02-1.30u.

The Thin Red Line (Terrence Malick, 1998, VS/Can.). Regisseur Malick, voormalig filosofiedocent en vertaler van Heidegger, beschouwt bijna drie uur lang de universele, bijna mystieke absurditeit van krijgsheldendom, van Homerus tot Kosovo. In Berlijn met Gouden Beer bekroonde prestigeproductie draait om de slag, anno 1942, om het Melanesische eiland Guadalcanal. Topzwaar, vaak quasi-artistiek geneuzel. Met o.a. Sean Penn en Nick Nolte. Net5, 0.30-3.15u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met colomniste Marjolijn Februari van de Volkskrant naar aanleiding van haar bundel Park Welgelegen waarin notities over morele verwarring. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van zanger Marinus de Goederen in Amsterdam besprekingen van o.a. de roman Nauwelijks aangeraakt van de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi en de Italiaanse film Io Non Ho Paura van regisseur Gabriele Salvatores. Verder een vervolg over de jazz-bassist en componist Charles Mingus en een gespek met schilder Tim Monaghan. Dichteres Maria van Daalen leest een gedicht. 747AM, 21.02-23.00u.