`Sympathiek' Air Holland is failliet

Air Holland is gisteren door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. De maatschappij was sinds 10 februari, toen uitstel van betaling werd verleend, al niet meer in de lucht. Er blijft een schuld achter van 30 miljoen euro. Onder de schuldeisers bevinden zich leasemaatschappijen, de fiscus en enkele honderden mensen die ongebruikte tickets in hun bezit hebben. ,,Dit toont de kwetsbaarheid van een kleine sympathieke luchtvaartmaatschappij aan'', zegt de tot curator benoemde advocaat P. Ingwersen.

Air Holland kon door een gebrek aan middelen (financieel en materieel) in de ,,hectiek van de luchtvaart'' niet overleven, aldus de curator. ,,Ze vlogen voor 550 euro naar de Nederlandse Antillen, dat heeft ieders sympathie, maar het kon niet uit.''

In het faillissementsverslag krijgt de enige bestuurder en groot-aandeelhouder Cees van Dormael, die een belang van 95 procent heeft, zware kritiek. Jaarrekeningen werden sinds 1999 niet of veel te laat gepubliceerd. ,,Een ernstige overtreding van de wet'', noemt Ingwersen dit. Toch leidt de curator hier niet uit af dat er met de boeken is geknoeid. Van Dormael is ,,in hoge mate tekortgeschoten in de formele bedrijfsvoering''. De curator onderzoekt nog of hij Van Dormael – die volgens Ingwersen ,,constructief heeft samengewerkt'' – aansprakelijk kan stellen.

Air Holland, opgericht in 1985, kende de afgelopen tien jaar een reeks van faillissementen en doorstarts. Van Dormael nam het bedrijf in 1999 over, maar kampte vanaf het begin met financiële problemen. Dit keer is er geen kans op terugkeer meer, geeft Van Dormael toe. ,,Het rugzakje met schulden was te zwaar.''

Eind vorig jaar nam Holland Exel van de zakenman Erik de Vlieger al de verre reizen van Air Holland over. Holland Exel heeft ook twee van de vijf toestellen overgenomen. Alle 300 werknemers van Air Holland is inmiddels een nieuwe baan aangeboden bij Holland Exel. Alleen Cees van Dormael niet. Hij trekt het boetekleed aan: ,,Ik was de directeur, ik ben verantwoordelijk voor het faillissement.''