Spanjaard als directeur bij ECB gewenst

De ministers van Financiën van de twaalf landen van de eurozone hebben gisteren de Spanjaard Manuel González Páramo voorgedragen als directielid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Binnen de Eurogroep van ministers was onenigheid ontstaan tussen grote en kleinere landen, waaronder Nederland, die een voorkeur hadden voor de Belgische centrale-bankier Peter Praet.

De Europese regeringsleiders moeten de benoeming van Páramo, nu bestuurder van de Spaanse centrale bank, nog bekrachtigen. Maar dat is een formaliteit.

De 45-jarige González Páramo is de opvolger van zijn landgenoot Domingo Solans, wiens termijn in juni afloopt. De kleinere lidstaten vrezen voor precedent, nu een Spanjaard door een Spanjaard wordt opgevolgd. België behoort met Ierland, Luxemburg, Oostenrijk en Portugal tot de eurolanden die nog geen directielid voor de ECB hebben geleverd. De Luxemburgse premier (en minister van Financiën) Jean-Claude Juncker zei de indruk te hebben dat ,,de grote landen het op een akkoordje hebben gegooid''.

Duitsland, Frankrijk en Italië steunden de kandidatuur van González Páramo. De komende jaren lopen ook de termijnen van het Duitse en Italiaanse ECB-directielid af. Duitse diplomaten lieten al doorschemeren dat Duitsland met een kandidaat zal komen. De kleinere landen vrezen dat zij niet meer aan de beurt komen, als landgenoten elkaar opvolgen. De Belgische minister Didier Reynders gaf aan dat hij zich bij de meerderheid had moeten neerleggen. Minister Gerrit Zalm noemde de Spanjaard González Páramo overigens een ,,zeer uitstekende kandidaat''.

Het is nog onduidelijk of de benoeming gevolgen heeft voor de kandidatuur van de Spaanse minister van Financiën Rodrigo Rato voor de hoogste post bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Mogelijk krijgt Spanje niet twee belangrijke posten in korte tijd. De EU-ministers van Financiën bespreken de kwestie begin april op een informele Ecofin-bijeenkomst. Frankrijk zou mogelijk Jean Lemierre, president van de Oost-Europabank, naar voren willen schuiven. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei gisteren in de marge van de EU-top dat hij ook een ,,buitengewone'' kandidaat heeft. Wie, zei hij niet.