Ramsj

Frans van Dooren: Geschiedenis van de klassieke Italiaanse literatuur. Gebonden, Athenaeum – Polak & Van Gennep 1999, van €40,50 voor €16,99. De Slegte (www.deslegte.com)

Aantrekkelijk, degelijk en interessant boek over de gouden tijd van de Italiaanse literatuur: de periode van 1200 tot 1700. De vooraanstaande vertaler en Italianist Frans van Dooren geeft een chronologisch overzicht van de voornaamste literatoren uit die tijd, van Dante tot Galilei, van het Duecento tot het Seicento. Daarbij komt ook Baldassar Castiglione ter sprake. In 1507 schreef Castiglione Het boek van de hoveling (van €16,95 voor €6,99 bij De Slegte), een invloedrijk werk over hoe hovelingen zich aan het hof zouden moeten gedragen.

Eleanor Dwight: Edith Wharton. Gebonden, Harry N. Abrams 1994, van €48,50 voor €19,90. Roelants Nijmegen (024-3221734; www.roelants.com)

Rijk geïllustreerde biografie van de Amerikaanse schrijfster en dichtster Edith Wharton (1862-1937). Zij was bevriend met Henry James, die haar aanzette tot schrijven. Tot haar bekendste boeken behoren `Ethan Frome' en `The age of innocence'. Beide werden verfilmd. Vanaf 1907 woonde Wharton in Frankrijk, waar zij het middelpunt was van diverse `salons'.

Achilleus Tatios: De liefdesperikelen van Leukippe en Kleitofon. Gebonden, Athenaeum – Polak & Van Gennep 1998, van €27,50 voor €4,50. De Slegte

Dit boek van Tatios, over de `bloedstollende belevenissen' van een liefdespaar, behoort tot de vroegste romans uit de Westerse beschaving. Het gaat hier om een van die piekfijn verzorgde uitgaven uit de reeks klassieken van Athenaeum – Polak & Van Gennep. Ook een ander deel uit die reeks, Chaireas en Kallirhoë: een liefde van Chariton, is bij De Slegte afgeprijsd (van €27,50 tot €11,50). De vertalingen zijn van respectievelijk Hein L. van Dolen en Emilie van Opstall.

Matthew Kneale: Engelse passanten. Paperback, Bezige Bij 2000, van €27,– voor €9,99. De Slegte

Dit knallende debuut van de Britse schrijver Matthew Kneale werd meteen genomineerd voor de prestigieuze Booker Prize. De roman speelt in 1857 in Engeland en in Tasmanië en werd jubelend ontvangen door de Britse pers (`een nieuwe mijlpaal in het genre van de avonturenroman'). Terloops komt men veel te weten over de keiharde aanpak van de Aboriginals.

Hans van Dijk, Bart Ramakers (red.): Spel en spektakel. Paperback, Prometheus 2001, van €51,– voor €15,–. Steven Sterk Utrecht

Bundeling van artikelen van diverse deskundigen over toneel in de Lage Landen in de Middeleeuwen. Er zijn bijdragen over toneelhandschriften, over de functie van eigennamen in de abele spelen, over de vroegste gedrukte toneelstukken en over spectaculair kluchtwerk. De `Lage Landen' is breed opgevat want we lezen ook over Duitsland en Noord-Frankrijk. Uitgebreide literatuurlijst, plus een register op namen en titels.

The Macmillan Dictionary of Quotations. Gebonden, Chartwell Books 2000, van €35,– voor €19,90. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Dikke pil met duizenden Engelse citaten die zijn geordend op ruim elfhonderd, alfabetisch gerangschikte thema's. Bij het thema `loss' staan slechts tien citaten, maar `love' zijn het er maar liefst 193. Bij ieder citaat staat een korte bronvermelding. Het boek besluit met een uitvoerig register op steekwoorden en een beknopt persoonsregister.

Michael Wood: Conquistadors. Gebonden, University of California Press 2000, van €39,95 voor €10,95. Scheltema Amsterdam

In dit rijk geïllustreerde boek treedt de Amerikaanse journalist Michael Wood in de voetstappen van de bekende conquistador Hernán Cortes. Op zoek naar goud wist Cortes met slechts 600 man kolossale hoeveelheden (volgens sommigen ruim 100.000) Azteken over de kling te jagen. Wood vertelt het verhaal van deze bloeddorstige veroveraar.

Desmond Morris: Bodyguards. Gebonden, Element 1999, van €33,90 voor €14,95. Scheltema Amsterdam

De Napolitanen dragen sieraden in de vorm van een rode peper als bescherming tegen het kwaad, in heel veel landen draagt men een oog, een handje of een hartje. In Bodyguards geeft Desmond Morris een overzicht van de talismannen en amuletten die er wereldwijd worden gedragen. Te veel plaatjes met relatief korte tekst. Meer uiterlijk vertoon in Fashion (van €24,– voor €9,99 bij De Slegte), een selectie uit het werk van beroemde modefotografen uit de jaren negentig.

Bridget McDermott: Egyptische hiërogliefen. Gebonden, Bosch & Keuning 2001, van €24,95 voor €9,95. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Wat staat er op al die oude tempels en zuilen in Egypte? Als je dat zelf wilt ontcijferen, moet je dit boek kopen, dat je leert om het hiërogliefenschrift van de oude Egyptenaren te ontcijferen. `Specifieke kennis vooraf of een groot taalgevoel zijn hiervoor geen voorwaarde', heet het op de flaptekst. Overzichtelijk opgezet en – vanzelfsprekend – met veel plaatsjes.

    • Ewoud Sanders